Veckans båt – SD 248 Axö

SD 248 Axö är en räktrålare från Nordkoster. I likhet med många andra fiskebåtar i norra Bohuslän är det en gammal båt. Byggd redan 1959H. Gregersen Båtbyggeri i Risør i Norge. Risør är en plats där det byggdes en stor mängd träfiskebåtar vid många olika varv. Förutom Gregersens bland annat  K. Christensens & Co i Moen och Moen Trebåtbyggeri. Många av båtarna från Risør byggdes för svenska beställare.

SD-248_Axö

När SD 2488 Axö byggdes var båten på 24 bruttoton och med en Caterpillar-motor på 180 kW (245 hk). Under sin existens har båten byggts om och idag är båten på 38 bruttoton och med en motor på 275 kW. Längden är 15,44 meter vilket är något längre än ursprungliga 14,9 meter (49 fot).

SD 248 Axö

Bilden tagen ombord på passagerarbåten Rex vid Kilesand på Sydkoster. SD 248 Axö av Nordkoster i bakgrunden vid Galejen på Nordkoster år 1978. Akter om SD 248 ligger SD 28, ägd av Allan Johander, också byggd i Norge. Bild: Bohusläns Museum. Licens: CC BY-NC-ND

Med 44 ton landad räka under 2015 (enligt andra siffror jag fått från HaV landade båten 49 ton år 2015) är Axö en medelstor räkbåt vad fångsten anbelangar. Även längdmässigt och tonnagemässigt är båten en medelstor räktrålare.

SD 248 Axö år 2009. Fortfarande på samma plats som 30 år tidigare. Bild: Anders Tysklind.

Axö har ägts av samma familj sen leveransen. Beställare var Kurt Axelsson och ägare idag är Christer Axelsson, sannolikt en son till Kurt Axelsson. Axö är en dedikerad räktrålare och har inte tillstånd för kräftfiske med rist och ingår inte i effortsystemet för fiskfiske i Västerhavet. SD 248 Axö är i motsats till många räktrålare i norra Bohuslän inte medlem i Havs- och Kustfiskarnas PO (HKPO).

På Nordkoster finns också fiskebåten SD 253 Nordvåg. En mindre båt än SD 248 Axö och byggd 1991 i plast. Ägare av Nordvåg är Lennart Axelsson som väl förmodligen är bror till Christer Axelsson (om inte så är han väl kusin). Nordvåg har inget räkfisketillstånd utan fiskar annat. Inte heller verkar båten ingå i effortsystemet, ha tillstånd för kräftfiske med ristförsedd trål eller burfiske av kräfta. Det betyder väl sannolikt att den deltidsanvänds till pelagiskt fiske på kustkvoten samt krabb- och hummerfiske.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!