Mer sill och makrill ger fler valar i svenska vatten

Varje år på våren kommer en flock späckhuggare ner till bohuskusten från södra Norge. De kommer ner för att frossa på sill som då börjar finnas i massor längs med Bohuskusten.

Det är främst höstlekande nordsjösill som kommer till Skagerak och Kattegatt över sommaren och sensommaren för att proviantera.  Men även den vårlekande rügensillen finns i Skagerak och Kattegatt under sommaren för att äta upp sig under sommaren innan sillen drar sig tillbaks till Östersjön där lekområdena finns. Förutom vårlekande sill från Östersjön och höstlekande sill från Nordsjön finns det dessutom vårlekande lokal sill i Skagerak och Kattegatt. Under de historiskt välkända sillperioderna har det dessutom troligen varit så att den sill som normalt leker vid Norges västra kust på våren (NVG-sill) också kom till Skagerak och Kattegatt.

Sillbestånden har under lång tid ökat. Med ökade sillbestånd har det också blivit allt vanligare med de djur lever av att sill. Förutom späckhuggare handlar det om delfiner, kaskelot, vikval och en del andra valar. Alla ses de allt oftare i svenska vatten.

Späckhuggare

Späckhuggare. Bild: Robert Pittman – NOAA

En större fisk som vari när utrotningens rand är blåfenad tonfisk. På 1950-talet var den vanlig i Skagerak och Kattegatt, men därefter har den varit osynlig i flera decennier fram till för några år sen då blåfenad tonfisk återigen började visa sig i Skagerak och Kattegatt. Den blåfenade tonfisken lever på makrill och sill. Blåfenad tonfisk, som alltså inte längre anses som utrotningshotad i Atlanten, är ett bra exempel på hur även de mest hotade fiskarter kan återhämta sig om åtgärder sätts in i tid.

Blåfenad tonfisk

Blåfenad tonfisk

En fritidsfiskare såg i igår ett stort stim blåfenad tonfisk utanför Måseskär. Det är första observationen i sitt slag sen mycket lång tid tillbaka. Sen innan andra världskriget troligen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!