Världens mest fiskade fiskarter 2016

FAO har nyligen presenterat sin rapport om världens fiske. För första gången var anchoveta inte världens mest fångade fiskart ett enskilt år. Detta då fisket av anchoveta minskade kraftigt mellan 2013 och 2014 som är det senast redovisade året. 2013 fiskades 5,7 miljoner ton men 2014 bara 3,1 miljoner ton. 2015 var fångsten av anchoveta dock återigen störst. Genomsnittlig fångst per år under perioden 2003-2012 var 7,3 miljoner ton så över tid är anchoveta den mest fiskade arten.  Anchoveta fiskas främst utanför Peru och används i huvudsak till fiskmjöl och fiskolja.

Anchoveta

Anchoveta

2024 var det istället alaska pollock som fiskades mest, totalt redovisades fångster på 3,1 miljoner ton.  Alaska pollock har under lång tid varit den näst mest fiskade arten. Därefter följer olika tonfiskarter, sill, sardinella, sardiner, makrillarter, bläckfiskar etc.

De 20 mest fiskade fiskarterna år 2014, miljoner ton

Alaska pollock, 3,2
Anchoveta, 3,1
Skipjack (tonfisk), 3,1
Sardinella, 2,3
Spansk makrill (Chub), 1,8
Sill, 1,6
Yellowfin (tonfisk), 1,5
Taggmakrill (scads), 1,5
Makrill, 1,4
Japansk ansjovis, 1,4
Torsk, 1,4
Storhuvad hårstjärt, 1,3
Sardin, 1,2
Humboldtbläckfisk, 1,2
Blåvitling, 1,2
Scomberomorus, 0,9
Ilex argentinus (bläckfisk), 0,9
Nemipterus (bream), 0,6
Saira, 0,6
Japansk blåkrabba (Gazami), 0,6

Av fiskarna på listan fångas 7 arter främst i nordostatlanten och ytterligare ett par arter till viss del i nordostatlanten som är världens tredje mest produktiva havsområde. Mer produktivt är nordvästra Stilla Havet där alaska pollock främst fiskas och västra delarna av mellersta Stilla Havet där större delen av tonfisken fångas. Bläckfisk fiskas främst i sydvästatlanten.

Alaska pollock

Alaska pollock

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!