Global Fishing Watch – ganska cool AIS-tjänst

Global Fishing Watch är en tjänst som lanserats av miljöorganisationen Oceana, IT-företaget Google, IT-organisationen Skytruth och Leonardo Di Caprio Foundation. Den är till för att hålla koll på världens fiske och fiskebåtar. Huvudkällan för informationen är båtarnas AIS. Tjänsten skiljer sig alltså inte från de 100-tals sajter som redan idag tillhandahåller AIS-information om båtar som exempelvis Marinetraffic, Fleetmon, Vesseltracker och Vesselfinder. Global Fishing Watch (GFW) tillför alltså inget nytt mer än att tjänsten sorterar bort alla båtar som inte är registrerade som fiskebåtar. Så nån större nyhet är det inte på det sätt som det framställs i en del miljömedia och annan media.

Trots att GFW sorterar ut alla fartyg som inte är fiskbåtar är tjänsten på vissa sätt sämre än de tjänster som redan finns då den är långsammare och mer svåranvänd. Eftersom GFW är inriktad på fiske finns det dock några funktioner som inte finns på de andra mer lättanvända och snabbare sajterna. Det går att se gränser för länders ekonomiska zoner (EEZ), gränser för internationella vatten, vilka fiskeriorganisationer (RFMO:s) som förvaltar fisket på det internationella planet i vissa områden, marina skyddsområden med mer. Dessutom ger sajten tillgång till historiska data vilket de andra sajterna bara gör mot betalning. Men dessa extrafunktioner hjälper inte riktigt när sajten är långsam och svåranvänd. Jag tror företagen och organisationerna bakom GFW hade tjänat på att samarbeta med nåt av de företag som sen länge tillhandahållit AIS-tjänster på nätet.

Men här är i all fall lite information från GFW om var S 264 Astrid och GG 764 Astrid befunnit sig under 2015 och 2016. Ganska fräckt faktiskt.

gg-764-astrid-2016-09-25-kl-09-55-00 s-264-astrid-2016-09-25-kl-09-53-13

Den övre bilden är GG 764 Astrid och den undre bilden S 264 Astrid. Ljusa områden är områden där det pågår mycket fiske.

Kanske är det också så att GFW kommer att bli snabbare med tiden. Det är trots allt ännu en betaversion. Helt färdig blir det kanske en mycket användbar sajt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!