DTU Aqua – ingen kollapsrisk för torsken i Östersjön

I en intervju i danska radions P1 så uttalar sig Marie Storr-Paulsen, forskare på DTU Aqua om läget för torsken i västra Östersjön. Hon menar att det öht taget inte finns nån risk för kollaps för torskbeståndet i västra Östersjön på det sätt olika miljörörelser hävdar:

– Det er ikke sådan, at vi er ude i noget, der ligner et kollaps, lød det fra Marie Storr-Paulsen i interviewet, hvor hun forklarede, at EU-Kommissionens forslag om den meget voldsomme kvotereduktion skal ses i sammenhæng med, at der er tale om et politisk besluttet mål for, hvordan og hvornår torskebestanden i den vestlige Østersø skal nå et vist niveau.

– Og så kan man spørge, om det skal nås til næste år, eller man kan vente nogle år. Men det er en politisk beslutning, slog Marie Storr-Paulsen fast.

Inte heller går det att enbart skylla på fisket när det gäller läget för torsken i de västra delarna av Östersjön eller i Östersjön som helhet:

– Der kan være rigtig mange andre årsager. Det kan være temperatur og klima, som vi ved har en stor påvirkning; det kan være forurening; det kan være fødetilgængelighed – så der kan være mange andre årsager end bare fiskeriet, lød det fra Marie Storr-Paulsen.

Förutom de saker hon tar upp finns ytterligare anledningar till problematiken när det gäller torsken som exempelvis stor sälstam. Sälen sprider sjukdomar till torsken och äter dessutom stora mängder torsk. De förstör också fångst och redskap för fiskare som fiskar med passiva redskap.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!