Veckans båt – SG 21 Sillesund

SG 21 Sillesund är något så ovanligt som en svensk backebåt, men eftersom den finns i Hällevik i Blekinge kommer jag att skriva långrevsbåt då det är så som redskapet benämns på sydkusten och östkusten. Långrev är en lång lina som har en mängd kortare linor med krokar fästa vid sig. Det kan vara 100-tals krokar på en långrev.

Det finns långrevar för demersalt fiske, dvs de används på botten av havet för fiske av kolja, torsk, långa och liknande. Det finns också långrevar som används i de öppna vattenmassorna för fiske av pelagiskt levande arter som exempelvis lax och tonfisk.

Vid fiske efter lax och en del annan fisk med långrev är ett av problemen att sjöfåglar tas som bifångst då de dyker efter fisken som fastnat på krokarna och själva fastnar på krokarna. Sådant fiske efter lax är inte tillåtet i Östersjön. Torskfiske med långrev är dock tillåtet i Östersjön och vid sådant fiske är fågelbifångst i allmänhet inget problem. Men det förekommer en hel del missuppfattningar om detta. SG 21 Sillesund fiskar torsk med långrev. Cirka 3% av torskfisket sker med långrev och nästan alla båtar som fiskar med långrev i Östersjön är baserade på Listerlandet, i Nogersund, Hörvik eller Hällevik. Dessutom fiskar Sillesund med garn, eller med nät som de säger på syd- och östkusten. Långrevsfiske anses vara fiske med passiva redskap och miljövänligare än fiske med bottentrål.

Ägare av SG 21 Sillesund är en namne till mig, dvs han heter Anders Svensson. Han köpte båtan någon gång efter 1988 för vid den tidpunkten fanns den fortfarande på Rörö som GG 404 Sillesund. Ägare var då bröderna Leif och Bo Hansson. De skaffade senare en mindre fiskebåt som fick samma nummer och namn. Anders Svensson driver också en mindre fiskbutik och hade en kort period under 2015 en mindre restaurang i Hörvik som han innan dess drivit i 4 år i Krokås.

SG 21 Sillesund byggdes 1982 på Mossholmen och är gjord i plats. Nästan 11 meter lång och med en motor på 106 kW. I Nogersund finns en systerbåt,  SG 52 Stjärnan, som byggdes 1983 och som också används till långrevs- och garnfiske. De två båtarna är av bilder att döma idag inte helt identiska. I Simrishamn finns systerbåten SIN 89 Carina, i Timmernabben i Småland ON 5 Hilma. i Spikens fiskeläge i Vänern finns också en systerbåt, Galejan.

Några fria bilder på SG 21 Sillesund eller någon av de andra systerbåtarna har jag inte kunnat hitta. Några egna bilder har jag inte heller. En bild på SG 21 Sillesund finns hos Fiskerforum där också har bilder på SG 52 Stjärnan finns medan SVT har en bild på SIN 89 Carina.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!