Lite höstaffärer i det demersala fisket

Valöskär AB som är hemmahörande på Vrångö och idag ett av Sveriges större räkfiskeföretag har köpt en fiskebåt utan räkfisketillstånd, GG 562 Randi som därefter bytt nummer till GG 504 Randi och hemmahamn till Vrångö istället för Fotö. Randi har använts till fiskfiske och kräftfiske men är egentligen kanske lite för stor för ändamålet. Kanske kommer det att ändras i samband med införandet av nytt förvaltningssystem i det demersala fisket. Valöskär äger sen tidigare GG 410 Valöskär och LL 578 Svanvik som båda har räkfisketillstånd. Valöskär och Randi har båda efforttillstånd. Svanvik är en kvotbåt som bara används marginellt

Ett annat företag som köpt en större båt är Hagberg & Hansson Fiske AB som köpt VG 392 Strannefjord som blivit GG 892 Strannefjord istället. Hemmahamn är Björkö. Samtidigt har företaget registrerat om GG 964 Lagun så den båten numera är FG 72 Lagun. Den tidigare Solvåg av Glommen har numera numret FG 7. Köpet av Strannefjord kan också det vara en anpassning till kommande nytt förvaltningssystem i det demersala fisket där ökat fiske av rödspätta kan förväntas. Hagberg & Hansson äger sen tidigare också GG 56 Gottskär.

Även DE Fiske AB på Öckerö, ägare av SM 53 Glomskär har inköpt en ny båt, KA 17 Porjus av Sturkö som numera är SIN 77 Falken med Öckerö som hemort och Simrishamn som hemmahamn. Nyligen sålde Daniel Andersson som äger DE Fiske AB en mindre båt, GG 159 Clara, som numera är UÅ 5 Cecilia. Nedan finns båda två fotograferade i Simrishamn.

simrishamn_nov_2016_ - 3
simrishamn_nov_2016_ - 39

Det har säkert skett fler affärer med anledning av att ett nytt förvaltningssystem ska införas. En del av dem är nog att se som förtäckta kvotaffärer och vi kommer troligen att få en del större båtar säljas från Sverige eller skrotas för att ersättas med mindre båtar som kan användas som kvotbåtar. Den här typen av affärer blev vanliga i det pelagiska fisket när överförbara fiskerättigheter infördes och har sen några år tillbaks varit vanliga i räkfisket efter förändringar kring tillstånden där. Exempelvis äger Jonas Klingander idag 4 båtar med räkfisketillstånd. Framöver kommer affärerna att öka i antal bland kräfttrålarna också.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!