Veckans båt – UÅ 5 Cecilia

Byggd på Guernsey 1984 som GG 469 Martina, 27 bruttoton, 12 meter lång, 380 hk (279 kW) Volvo-Penta som motor. Lysbåt till Astrid och ägd av Leif, Börje och Thomas Johansson. Hembygdsboken om Hyppeln uppger att Flemming Olsson var ägare. I hembygdsboken om Hyppeln nämns också en annan lysbåt i början, GG 87 Ungskär (idag GG 87 Rockskär), en systerbåt till Martina.

GG 1 Grimskär. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

GG 1 Grimskär. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

GG 159 Skippy

GG 159 Skippy. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

Såld som GG 805 Vima till Rönnäng år 1987 och ersatt av en ny båt med samma nummer och namn. Efter detta såld TD 265 Vima till Smygehamn år 1989 och 1990 som SD 335 Arga till Hamburgsund, som GG 1 Grimskär av Göteborg till Grahn & Lundberg AB år 2007, såld igen 2008 som GG 159 Skippy till Morgan och Johan Larsson på Hönö och 2012 som GG 159 Glittfors med Glittfors Fiskeri AB som ägare.

GG 159 Clara

GG 159 Clara

2014 såld som GG 159 Clara av Öckerö med Daniel Andersson som ägare. Daniel Andersson är innehavare av DE Fiske AB som äger SM 53 Glomskär. I år såld till Västerbottens Fisk AB i Holmsund utanför Umeå och har bytt namn till UÅ 5 Cecilia av Holmsund. Har idag en motor på 270 kW vilket är lite mindre än den motorstyrka som uppgavs från början. Kanske har båten fått en ny motor nån gång under årens lopp eller så har bara motorns styrka omklassats.

Västerbottens Fisk AB ägs av Fredrik Jonsson som varit yrkesfiskare sen 2009.Företaget fiskar främst strömming (sill), sik, lax, abborre och lake men är kanske främst ett fiskförsäljningsföretag som också driver ett rökeri. Sen tidigare har han de mycket mindre fiskebåtarna UÅ 29 Holmen 1 och UÅ 62 Filip. Köpet av Cecilia innebär ett stort steg uppåt i fiskebåtsstorlek och dessutom innebär ett byte från passiva redskap som ryssjor, burar och garn till trål. Det borde också innebära mer sillfiske (strömmingsfiske).

Fredrik Jonsson är också delägare i Fiskbutiken i Umeå AB där de andra delägarna och styrelsemedlemmarna är Gunnar Asplund och Peter Gustavsson som är kock. Den fiskbutik som företaget driver heter Två Fiskare. Gunnar Asplund är dessutom ägare av en liten fiskeinriktad koncern med bas i Täfteå, bestående av skeppsmäklerifirman Eos Shipbroker AB, Selene Shipping AB, Kvarkenfisk AB och och Rederi AB Kvarken. Rederi AB Kvarken äger de mindre fiskebåtarna UÅ 1 Eos III, UÅ 2 Kirke och UÅ 20 Selene. Den sistnämnda har hemmahamn i Rovågern och de två andra i Umeå. Kvarkenfisk AB driver restaurang i Rovågern.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!