Håkan Wirtén och Mattias Rust från WWF ljuger om överfiskning

70 procent av världens fiskbestånd fiskas hållbart, dvs inte utöver de biologiska gränser som fastställts genom forskning. Ändå far Håkan Wirtén och Mattias Rust med en osanning om detta. De påstår att 90% av världen fiskbestånd är överfiskade eller fiskas på gränsen till överfiskning. Det är helt enkelt inte sant. Kanske kan vi kalla det att tänja på sanningen i syfte att svartmåla fisket. Eller ska vi säga att de rent ut sagt ljuger om fisket?

Förvaltning av fiskbestånd styrs idag enligt en modell där maximal hållbar avkastning efterfrågas. Maximal hållbar avkastning innebär att bestånden utnyttjas så mycket det går. Det gäller 60% av världen fiskbestånd. De fiskas med andra hållbart men också på gränsen till vad som är möjligt. Det är den nivå av utnyttjande som hållbar fiskeriförvaltning strävar efter. Att jämföra det med överfiskning är helt orimligt. Ändå gör WWF det. Det är oseriöst. Att tänja på sanningen på det viset är att vilseleda människor. WWF tänjer på sanningen och sprider vilseledande uppgifter.

Ytterligare 10% av världens fiskbestånd underfiskas. Med andra ord fiskas 70% av världen fiskbestånd på ett hållbart sätt. Endast 30% fiskas på ett icke hållbart sätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!