Nytt forskningsfartyg till Göteborgs Universitet

Göteborgs Universitet har beställt ett nytt forskningsfartyg från Nauta Shiprepair Yard S.A i Polen. Fartyget sjösattes i december och är snart klart för leverans till Göteborgs Universitet. Det är 49 meter långt och ska ersätta det 45 år gamla fartyget med samma namnSkagerak. Fartyget får en besättning på 5 personer och rymmer 16 forskare och studenter.

R/V Skagerak

R/V Skagerak. Bild. Göteborgs Universitet

R/V Skagerak

R/V Skagerak. Bild: Nauta

Genom det nya fartyget får Göteborgs Universitet ett avancerat laboratorium till havs med modern utrustning. Fartyget öppnar för möjligheter att studera storskaliga processer, som till exempel hur klimatförändringarna påverkar havsströmmar och pH-värde, som i sin tur inverkar på livet i havet.

– Det är viktigt att studenterna redan i utbildningen får möjlighet att följa och förstå de här storskaliga förloppen. Våra studenter kommer att bli framtidens experter inom marin miljö och deras arbetsmöjligheter breddas, både nationellt och internationellt, genom en förbättrad utbildning, säger Elisabet Ahlberg, dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten i ett pressmeddelande från när beställningen gjordes.

Trots att det nya fartyget är större än det gamla forskningsfartyget Skagerak drar det 40 procent mindre bränsle.

– Skagerak, som nu efter 40 år pensioneras, är varken arbetsmiljömässigt ändamålsenligt eller optimalt för att bedriva forskning och utbildning, säger Michael Klages, föreståndare för Sven Lovén centrum för marina vetenskaper.

Planeringsarbetet har enligt Göteborgs Universitet också genomsyrats av miljötänkande.

– Vi har inte enbart ställt de miljökrav som är lagstadgade idag utan också försökt vara framsynta och titta på internationell lagstiftning som kommer inom en snar framtid, säger Elisabet Ahlberg.

Som ett av de första universiteten i världen miljöcertifierades Göteborgs universitet år 2006. Fartyget kommer att ingå i Göteborgs universitets miljöcertifiering ISO14001. Även varvet Nauta Shiprepair Yard S.A i Polen är miljöcertifierat.

Forskningsfartyget kostar drygt 100 miljoner och beräknades vara färdigbyggt i mars 2015. Men uppenbarligen blev det lite försenat.

Här lite bilder på gamla Skagerak som alltså nu ska ersättas. Bilderna jag tagit är från Fiskebäcks hamn på juldagen.

fiskebäck_juldagen_2016_ - 53fiskebäck_juldagen_2016_ - 8fiskebäck_juldagen_2016_ - 11

R/V Skagerak

R/V Skagerak. Foto: Göteborgs Universitet

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!