Nya räktrålare till Grönland

I december levererades en ny räktrålare, Svend C, till Sikuaq Trawl A/S på Grönland. Båten började därefter sin resa från Turkiet till Grönland dit den ännu inte verkar ha anlänt. Trålaren är konstruerad av norska Skipsteknisk och byggd på Tersan Shipyards i Turkiet. Båten är 81 meter lång och på 4 916 bruttoton enligt klassningssällskapet DNV, men skulle blivit 83 meter enligt Skipsteknisk. Byggd för en besättning på 32 personer och med en huvudmotor från Wärtsilä. Den ersätter den tidigare räktrålaren Steffen C som sålts till estländska men islandsägda Reyktal.

Svend C

Svend C. Bild: Skipsteknisk

Sikuaq Trawl A/S ägs av familjen Christensen som också äger Niisa Trawl A/S som idag har en räktrålare vid namn Regina C. Denna trålare ska dock få en ersättare, en systerbåt till Svend C som beställts från Skipsteknisk. Båten ska även utrustas för fiskfiske som komplement till räkfisket och byggs på det spanska varvet Metaships & Docks SA.

Svend C

Även grönländska Qajaq Trawl A/S och Polar Seafood A/S har beställt nya räktrålare. I deras fall är det Rolls-Royce som designat trålarna och de ska byggas på Freire-varvet i Vigo i Spanien.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!