Veckans båt – LL 25 MiTina

LL 25 MiTina är en liten fiskebåt byggd i Norge. En så kallad sjark. Byggd av Selfa Arctic AS i Trondheim i plast år 2005. Utrustad med en Volvo  Penta D9 på 500 hk (368 kW) är det en snabb fiskebåt med en maxfart på 26 knop, en längd på 12 meter och på 11 bruttoton. Båten är specialbyggd för fiske med burar och tinor. Normalt sett har båten två mans besättning.


Ägare av båten är Henrik Wennerberg som beskrivs i ett blogginlägg på bloggen Glicko:

Henrik Wennerberg född 1972 i Lysekil och uppvuxen i Skummedal i Norra Grundsund. Han bor där med sin familj efter det att han har tog över sin mammas föräldrahem. Skolgången började i Kollerödsskolan och sen vidare till Bergs skola och senare blev det Gullmarsskolan som också ligger i Lysekil. Gymnasiet fortsatte han i Trollhättan där han utbildade sig till elektriker precis som sin pappa. Redan vid 7-års ålder hade han en roddbåt som han åkte ut och fiskade med. När han var åtta år fick han en hummertina och den kastade han i vattnet och första gången han drog upp den hade han fått en hummer i den. Det var väl där allt startade tror Henrik. Under alla somrar när han växte upp så var fisket också hans sommarjobb förutom de somrarna han jobbade på Lindboms här i Lysekil.

Efter att han blev klar med skolan 1992 i Trollhättan började han jobba på elverket i Lysekil i ett halvår och där han fick pröva på det han utbildat sig till. Efter det halvåret på elverket var det meningen att han skulle läsa vidare i Ludvika för Vattenfall, men det var inte alls det han ville jobba med. Våren 1993 blev längtan för stor till havet för Henrik, han ville testa om det gick att leva på att jobba som fiskare. Han hade en öppen båt med utombordare och fick yrkesfiskarlicens av Fiskeriverket. Han köpte ålryssjor och började fiska ål. Allt han tjänade under denna tid sparade han och köpte nya redskap för. I ungefär tio år fiskade han ål. Ålfisket var väldigt intensivt under sommaren och han fick aldrig någon semester under den tiden. Under de sista åren han fiskade ål var det mycket problem med att säl och skarv som fördärvade redskapen och lönsamheten blev mycket sämre. Henrik började även fiska lite kräfta i slutet av perioden samtidigt som han fiskade ål.

Ålfisket är idag förbjudet och därför fiskar Wennerberg idag främst kräftor med bur. Han fiskar också krabba, hummer och skarpsill. Vid skarpsillfisket som bedrivs på vintern är båten lysbåt för vadbåten LL 91 Kristina (också en Selfa-sjark, men lite större, 16 bruttoton) som har Lysekil som hemmahamn. LL 25 MiTina har Norra Grundsund en bit norr om Lysekil som hemmahamn. För att göra hummerfisket mer lönsamt ordnar Henrik Wennerberg hummersafari där han tar ut betalande passagerare på hummerfiske.

Kräftorna som LL 25 MiTina fiskar säljs till såväl Smögens som Göteborgs fiskauktioner såväl som direkt till grossister som bl.a. säljer på export.

Henrik Wennerberg har också varit med i flera TV-produktioner om fiske och figurerat i flera tidningsartiklar och radioprogram om fiske och annat genom åren. Han sitter också i styrelsen för Lysekils Fiskhamnsförening.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!