Arkhangelsk Trawl Fleet moderniserar

Arkhangelsk Trawl Fleet (ATF), ett av nordvästa Ryssland största fiskeriföretag, har beställt en lång rad nya fiskebåtar vid Vyborg Shipyard i ryska ViborgVyborg Shipyard är en del av det stora statsägda ryska varvsföretaget United Shipbuilding Corporation som kontrollerar 70% av den ryska varvsindustrin. En stor anledning till att båtarna beställts vid ett ryskt varv är att ATF förväntar sig extra kvoter på grund av det.

Beställningen omfattar 8 fiskebåtar, med option på ytterligare två, av norsk design, närmare bestämt modell ST-118 om Skipsteknisk tagit fram. Det är tänkt att hela ATF:s fiskeflotta ska bytas ut. ST 118 är i praktiken en förstorad version av ST-116 och beställningen var från början på fyra trålare av den modellen men har ändrats. Vyborg Shipyard ska också bygga två trålare av ST-116typ för det ryska fiskeriföretaget Nord-Piligrim.

Byggda fartyg av modell ST-118 är den grönländska räktrålaren Svend C som var färdigbyggd på ett turkiskt varv i slutet av förra året. Beställd båtar av samma modell inkluderar Northern Osprey III för en kanadensisk beställare och Sealord till företaget med samma namn på Nya Zeeland.

ST-118

ST-118. Bild: Skipsteknisk

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!