Magnus Roth – svensk som är litauisk storföretagare

Magnus Roth äger företaget Three Towns Capital Ltd i Hong Kong. I Las Palmas, Kanaieöarna, Spanien, har bolaget två dotterbolag, Lispa Holding SL och Rainbow Reefers Las Palmas SL (Rainbow Reefers Ltd) samt ett delägt bolag Katla Seafoods Canarias SL vars andra delägare är Murmansk Trawl Fleet, ett företag som tillhör det stora ryska fiskeriföretaget Norebo Holdings/Karat Group i vilket Magnus Roth tidigare varit delägare. Lispa Holding SL äger för sin del det litauiska bolaget UAB Baltlanta.

I Lispa Holding och Rainbow Reefers återfinns Rolf Klock Hegel som styrelsemedlem och i samtliga tre Las Palmas-bolag återfinns Fernandez De Mata Guadalupe Bengoechea.

UAB Baltlanta är Litauens största rederiföretag och ett mycket stort fiskeriföretag med en rad dotterbolag i olika branscher. Företaget ägnar sig främst åt fiske i Västafrika, men också i Namibia. De arter som fiskas är främst taggmakrill, sardin, ansjovis, sardinella och makrill

Dessutom äger Baltlanta via en del dotterbolag även andra typer av fartyg. Dotterbolagen har varit och kanske fortfarande är bland annat Baltic Atlant Shipping SL i Las Palmas som är ett managementbolag för fartyg, Mauribalt S.A. i Nouadhibou, Mauretanien som reparerar och underhåller fartyg, varvsföretaget Laivite i Klaipeda, Litauen, fryshusföretaget AB Zuvis i Kaunas, transport och speditionsföretaget Irvinga och livsmedelsföretaget Baltijos Delikatesai. Informationen på företagens hemsidor är ofta inaktuell och det kan eventuellt vara så att Baltlanta sålt en del av sina intressen utanför fiskeribranschen. Eventuellt är det så att Baltic Atlant Shipping SL, Mauribalt SA och Laivite idag inte ägs av Baltlanta utan av de tidigare ägarna av Baltlanta, Igoris Stutas och Konstantin Koval.

Simonas Daukantas och Ieva Simonaityte

Simonas Daukantas och Ieva Simonaityte. Bild: Gena Anfimov

Baltlanta äger idag fiskebåtarna Archimedes (Kovas, 5 979 bruttoton) med komorisk flagg och som befinner sig i Las Palmas efter att under det gångna året fiskat i västafrikanska vatten. Ieva Simonaityte (7 765 bt) som befinner sig i Nouadibhou i Mauretanien och Simonas Daukantas (7 765) som finns i Dakhla i Västsahara. Båda båtarna har litauisk flagg och har fiskat i västsahariska såväl som mauretanska vatten under 2016 enligt Global Fishing Watch.

Vincas Kudirka som också anges ha Baltlanta som ägare heter så i ryska skeppsregistret, AIS-sändaren rapporterar att båten heter Ostrov Shikotan, den finns listad som både Garnys (tidigare namn enligt ryska skeppsregistret) och Sermilik1 på olika nätsajter. Båten återfinns i norra Stilla Havet idag och troligen ägs den väl inte längre av Baltlanta. Har idag troligen Ryssland som flaggland och inte Litauen vilket anges i ryska skeppsregistret.

Det är också möjligt att Magnus Roth äger de fiskebåtar som tidigare ägdes av de belgiska men ryskägda företaget Inok NV. Inok har enligt sin hemsida inte längre managementansvar för båtarna och båtarna har numera fått svenska namn. De handlar om sex båtar som tidigare hette King Bass, King Bora, King Dory, King Fisher, King Klip och King Ray men numera heter Gotland (3 816 bruttoton), Helsingfors (4 378 bt), Sveaborg (5 925), Trondheim (4 407), Bornholm (4 407) och Fredrikshamn (4 407).

Alla sex båtarna har St. Vincent & Grenadinerna som flaggland och är registrerade i ryska skeppsregistret. De ägs av eller har i alla fall ägts av separata bolag som heter Pescado Ltd, Mont Albert Ltd, Camelford Ltd, Aquarico Ltd, Illawarra Ltd och Langwarrin Ltd. Alla bolagen är hemmahörande på St. Vincent och har tidigare haft sin adress hos Inok i Ryssland eller Antwerpen. Om Magnus Roth eventuellt köpt båtarna har han eller hans bolag Baltlanta kanske köpt bolagen inklusive båtarna. På andra sajter anges dock bolag med andra namn som ägare, för Sveaborg uppges Papagayo Co Ltd, för King Fisher uppges Waterway Shipping Inc och för andra uppges Inok fortfarande som ägare och manager. De enda bolag som verkar finnas med det senare namnet har ingen fiskeriverksamhet och Papagayo Co Ltd går inte att spåra.

Båtarna befinner sig för närvarande (enligt AIS-sändarnas senaste sändningar) i Las Palmas på Kanarieöarna (Gotland, Helsingfors, Sveaborg och Trondheim), vid Luanda i Angola (Fredrikshamn), i Walvis Bay, Namibia, (Bornholm) enligt Marinetraffic. På de flesta sajter förekommer båtarna både under sina svenska namn och sina tidigare namn. Detta är möjligt då IMO-numret saknas för de svensk namnen. Enligt andra sajter är Gotland i Nouadibhou. Gotland dömdes också till böter i mars 2016 för illegalt fiske i senegalesiska vatten. Båten uppgavs då vara ägd av ett belgiskt företag (vilket väl betyder Inok).

Global Fishing Watch saknas uppgifter om Bornholm (King Klip) och Fredrikshamn (King Ray) helt, sen 2013 för Sveaborg (King Dory), Gotland (King Bass) och Trondheim (King Fisher) samt sen 2015 för Helsingfors (King Bora). De sista angivelserna som finns visar båtarna på väg från mauretanska vatten till Las Palmas eller i mauretanska vatten. Sannolikt har väl flertalet av dem legat upplagda i Las Palmas en längre tid, men efter att någon (kanske Magnus Roth/Baltlanta) köpt dem så har Helsingfors gjorts i ordning för fiske. Något som också gäller för Sveaborg som i somras var i Kaliningrad, Ryssland, för att få nya trålar.

Fiskebåtar med trolig koppling till Magnus Roth och Baltlanta.

Simonas Daukantas, 7 765, Litauen, Baltlanta, Katla Seafood
Ieva Simonaityte, 7 765, Litauen, Baltlanta, ??
Archimedes (Kovas), 5 955, Komorerna, Baltlanta, Baltic Atlant Shipping
Sveaborg (King Dory), 5 925, St. Vincent, ??, ??
Ostrov Shikotan (Vincas Kudirka), 4 407, Ryssland, Baltlanta ?, ??
Bornholm (King Klip), 4 407, St. Vincent, ??, ??
Fredrikshamn (King Ray), 4 407, St. Vincent, ??, ??
Trondheim (King Fisher), 4 407, St. Vincent, ??, ??
Helsingfors (King Bora), 4 378, St. Vincent, ??, ??
Gotland (King Bass), 3 816, St. Vincent, ??, ??

Kylfartyg med koppling till Rainbow Reefers

Frio Arkhangelsk, 6 971, St Kitts & Nevis, Rainbow Reefers
Frio Murmansk, 6 989, St Kitts & Nevis, Rainbow Reefers
Frio Petropavlovsk, 6 964, St Kitts & Nevis, Rainbow Reefers

Uppgifterna om kylfartygen kommer från ryska skeppsregistret. Där anges att Rainbow Reefers är hemmahörande på Bahamas. På en del sajter uppges att fartygens ägare är Arctic Shipping, ett bolag som jag inte kunnat lokalisera då det enda bolaget med det namnet verkar vara ett bemanningsföretag på Filippinerna.

Frio Petropavlovsk är för närvarande i Abidjan, Elfensbenskusten.

Utöver sina fiskeriintressen har Magnus Roth tillsammans med Torsteinn Mar Baldvinsson från Samherji och Åge Remøy i ett nytt norskt offshorebolag, In Nord Vest AS. Han är också ägare av Canomaro Oilservice AS samt styrelseledamot i flera andra norska bolag, däribland börsnoterade och helt nya banken Maritime & Merchant Bank ASA. I det senare bolaget som har en hemsida helt utan någon sorts information är han kanske också är en mindre delägare.

Bland aktieägarna i Maritime & Merchant Bank ASA återfinns den tyske redaren Henning Oldendorff och den norska investeraren Arne Blystad, vilka vardera har 30,13 procent av aktierna, samt Pål Utvik och David Wu via Shanghai-baserade Landmark Holdings, som har ett aktieinnehav på 18,84 procent. Dessutom kommer Nergaard Investment Partners, baserade i Singapore och kontrollerade av Alex och Birger Nergaard, att ha ett aktieinnehav på 11,3 procent.

I Sverige har hans dotter, Oda Roth, företaget Stall Englagaard AB, som dock inte har någon verksamhet.

Simonas Daukantas och Ieva Simonaityte lastar över till Frio Antwerp.

Simonas Daukantas och Ieva Simonaityte lastar över till Frio Antwerp. Bild: Baltlanta

Frio Antwerp som syns på bilden med Baltlantas fiskebåtar ägs av Baltmed Reefer Services som ingår i Laskaridis Group, en grekisk rederikoncern som också har egna fiskeriintressen via River Maritime Ltd, Golden Wave Shipping Ltd och Unimed Glory SA. De äger de stora fiskebåtarna Odin och Frigg på 7 805 ton. Båda två med Vanuatu-flagg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements