Magnus Roth – svensk som är litauisk storföretagare

Magnus Roth äger företaget Three Towns Capital Ltd i Hong Kong. I Las Palmas, Kanaieöarna, Spanien, har bolaget två dotterbolag, Lispa Holding SL och Rainbow Reefers Las Palmas SL (Rainbow Reefers Ltd) samt ett delägt bolag Katla Seafoods Canarias SL vars andra delägare är Murmansk Trawl Fleet, ett företag som tillhör det stora ryska fiskeriföretaget Norebo Holdings/Karat Group i vilket Magnus Roth tidigare varit delägare. Lispa Holding SL äger för sin del det litauiska bolaget UAB Baltlanta.

I Lispa Holding och Rainbow Reefers återfinns Rolf Klock Hegel som styrelsemedlem och i samtliga tre Las Palmas-bolag återfinns Fernandez De Mata Guadalupe Bengoechea.

UAB Baltlanta är Litauens största rederiföretag och ett mycket stort fiskeriföretag med en rad dotterbolag i olika branscher. Företaget ägnar sig främst åt fiske i Västafrika, men också i Namibia. De arter som fiskas är främst taggmakrill, sardin, ansjovis, sardinella och makrill

Dessutom äger Baltlanta via en del dotterbolag även andra typer av fartyg. Dotterbolagen har varit och kanske fortfarande är bland annat Baltic Atlant Shipping SL i Las Palmas som är ett managementbolag för fartyg, Mauribalt S.A. i Nouadhibou, Mauretanien som reparerar och underhåller fartyg, varvsföretaget Laivite i Klaipeda, Litauen, fryshusföretaget AB Zuvis i Kaunas, transport och speditionsföretaget Irvinga och livsmedelsföretaget Baltijos Delikatesai. Informationen på företagens hemsidor är ofta inaktuell och det kan eventuellt vara så att Baltlanta sålt en del av sina intressen utanför fiskeribranschen. Eventuellt är det så att Baltic Atlant Shipping SL, Mauribalt SA och Laivite idag inte ägs av Baltlanta utan av de tidigare ägarna av Baltlanta, Igoris Stutas och Konstantin Koval.

Simonas Daukantas och Ieva Simonaityte

Simonas Daukantas och Ieva Simonaityte. Bild: Gena Anfimov

Baltlanta äger idag fiskebåtarna Archimedes (Kovas, 5 979 bruttoton) med komorisk flagg och som befinner sig i Las Palmas efter att under det gångna året fiskat i västafrikanska vatten. Ieva Simonaityte (7 765 bt) som befinner sig i Nouadibhou i Mauretanien och Simonas Daukantas (7 765) som finns i Dakhla i Västsahara. Båda båtarna har litauisk flagg och har fiskat i västsahariska såväl som mauretanska vatten under 2016 enligt Global Fishing Watch.

Vincas Kudirka som också anges ha Baltlanta som ägare heter så i ryska skeppsregistret, AIS-sändaren rapporterar att båten heter Ostrov Shikotan, den finns listad som både Garnys (tidigare namn enligt ryska skeppsregistret) och Sermilik1 på olika nätsajter. Båten återfinns i norra Stilla Havet idag och troligen ägs den väl inte längre av Baltlanta. Har idag troligen Ryssland som flaggland och inte Litauen vilket anges i ryska skeppsregistret.

 

Fiskebåtar med trolig koppling till Magnus Roth och Baltlanta.

Simonas Daukantas, 7 765, Litauen, Baltlanta, Katla Seafood
Ieva Simonaityte, 7 765, Litauen, Baltlanta, ??
Archimedes (Kovas), 5 955, Komorerna, Baltlanta, Baltic Atlant Shipping
Ostrov Shikotan (Vincas Kudirka), 4 407, Ryssland, Baltlanta ?, ??

Kylfartyg med koppling till Rainbow Reefers

Frio Arkhangelsk, 6 971, St Kitts & Nevis, Rainbow Reefers
Frio Murmansk, 6 989, St Kitts & Nevis, Rainbow Reefers
Frio Petropavlovsk, 6 964, St Kitts & Nevis, Rainbow Reefers

Uppgifterna om kylfartygen kommer från ryska skeppsregistret. Där anges att Rainbow Reefers är hemmahörande på Bahamas. På en del sajter uppges att fartygens ägare är Arctic Shipping, ett bolag som jag inte kunnat lokalisera då det enda bolaget med det namnet verkar vara ett bemanningsföretag på Filippinerna.

Frio Petropavlovsk är för närvarande i Abidjan, Elfensbenskusten.

Utöver sina fiskeriintressen har Magnus Roth tillsammans med Torsteinn Mar Baldvinsson från Samherji och Åge Remøy i ett nytt norskt offshorebolag, In Nord Vest AS. Han är också ägare av Canomaro Oilservice AS samt styrelseledamot i flera andra norska bolag, däribland börsnoterade och helt nya banken Maritime & Merchant Bank ASA. I det senare bolaget som har en hemsida helt utan någon sorts information är han kanske också är en mindre delägare.

Bland aktieägarna i Maritime & Merchant Bank ASA återfinns den tyske redaren Henning Oldendorff och den norska investeraren Arne Blystad, vilka vardera har 30,13 procent av aktierna, samt Pål Utvik och David Wu via Shanghai-baserade Landmark Holdings, som har ett aktieinnehav på 18,84 procent. Dessutom kommer Nergaard Investment Partners, baserade i Singapore och kontrollerade av Alex och Birger Nergaard, att ha ett aktieinnehav på 11,3 procent.

I Sverige har hans dotter, Oda Roth, företaget Stall Englagaard AB, som dock inte har någon verksamhet.

Simonas Daukantas och Ieva Simonaityte lastar över till Frio Antwerp.

Simonas Daukantas och Ieva Simonaityte lastar över till Frio Antwerp. Bild: Baltlanta

Frio Antwerp som syns på bilden med Baltlantas fiskebåtar ägs av Baltmed Reefer Services som ingår i Laskaridis Group, en grekisk rederikoncern som också har egna fiskeriintressen via River Maritime Ltd, Golden Wave Shipping Ltd och Unimed Glory SA. De äger de stora fiskebåtarna Odin och Frigg på 7 805 ton. Båda två med Vanuatu-flagg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!