Bråk om krabbfiske vid Svalbard

Spetsbergen (Svalbard) är ett av få områden i världen som styrs med hjälp av en internationell överenskommelse (traktat). Ett par andra är Åland och Antarktis. I fallet med Spetsbergen är det fritt fram för alla traktatländer att bedriva verksamhet på öarna i from av kolbrytning, forskning, jakt, fiske, oljeutvinning med mera. Ryssland, Sverige, Norge och USA har bedrivit kolbrytning. Ryssland gör det fortfarande. Administrationen av Svalbard har enligt traktaten överlåtits på Norge,

När det gäller fiske hävdar dock Norge numera att bara de har rätt att bedriva fiske i Svalbards ekonomiska zon. De har som en följd av detta uppbringat ett litauiskt krabbfiskefartyg som de hävdar fiskat olagligt:

The vessel was arrested on 16th January as it was operating in the waters around Svalbard, the Norwegian Arctic archipelago. It is suspected of having engaged in illegal catch of snow crab on the Norwegian shelf in the Svalbard fishery protection zone, the Norwegian Navy informs on its Facebook page.

«The Senator was inspected by [coast guard vessel] KV Svalbard and the inspectors then revealed that the ship had started fishing in the area without permission from Norwegian authorities», the Coast Guard says.

The crabber was subsequently forced to set course to the port of Kirkenes, where it today is awaiting police prosecution. The «Senator» had put out 2,600 snow crab traps in the area, NRK reports.

Alla andra länder ifrågasätter Norges anspråk på ensamrätt när det gäller fisket och EU har utfärdat tillstånd för 16 båtar för fiske i Svalbards vatten:

I et brev NRK har fått tilgang til, er det listet opp 16 navngitte båter, som EU mener har rett til å fiske krabbe i vernesonen rundt Svalbard. En av disse er «Senator» fra Latvia. Den ble for få dager siden tatt i arrest etter å ha satt ut 2600 krabbeteiner midt i vernesonen.

Senest i fjor høst ble samme båt oppbrakt for ulovlig fiske av snøkrabbe på norsk sokkel. Under oppbringelsen i år nekta mannskapet å følge ordre fra Kystvakta om å ta opp krabbeteinene. Nå ligger skipet i Kirkenes i påvente av en reaksjon fra norske myndigheter.

Ifølge fiskeriministeren er det et for Norge et overraskende vedtak i Europakommisjonen som ligger til grunn for at EU-båter nå tar seg til rette på norsk sokkel.

– Vi er i en dialog med EU om dette, og det er ikke på denne måten man forhandler, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Norska fiskare vill naturligtvis att vattnen kring Svalbard ska vara reserverade för dem men det troliga är det inte blir så. Det handöar inte heller om nåt byte. Det handlar helt enkelt om att Norge inte har ensamrätt till Svalbards kontinentalsocken och Svalbards ekonomiska zon. Det är alltså inte jämförbart med Ryssland ekonomiska zon eller Norges ekonomiska zon. Krabbfisket på snökrabba i Svalbards vatten är ett lönsamt fiske som många vill delta i och det innebär svåra förhandlingar för att lösa problemen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,