Överdrivet om gifter i fisk i Skagerak – nåt fiskeförbud är inte aktuellt

I ett par exemplar av havskräfta och rödtunga som fångats invid den plats vid Måseskär där gifter dumpades efter andra världskriget har det hittats knappt mätbara nivåer av två stycken gifter. Detta har fått tidningarna GP och Bohusläningen att slå på stora trumman.

Men det är en storm i ett vattenglas. Dels handlar det om väldigt små mängder som hittats i mycket får individer. I så små halter är gifterna inte farliga. I de torskar och snäckor som fångades invid dumpningsplatsen hittades inga gifter alls. Underlaget är för litet för att det ska kunna ligga till grund för nåt förbud mot fiske. Fisket i området är inte heller speciellt omfattande. 100 tråldrag på ett år är inte ett intensivt fiske vilket Christer Larsson från Havs och vattenmyndigheten hävdar. Det är en båt och ett drag var tredje vardag eller 33 båtar som gör tre drag vardera under ett år. Som en jämförelse kan det nämnas att det enligt Greenpeace gjordes 7 716 bottentråldrag i Brattenområdet åren 2007-2011. Det motsvarar 1 500 tråldrag på ett år. I Västsverige finns säkert uppemot 150 trålare. Om de gjorde ett tråldrag om dan varje vardag blir det cirka 45 000 tråldrag. 100 tråldrag är ingenting.

Fisken som vi äter är inte giftig, fisken från Måseskärsområdet är inte giftig och nåt förbud för kräftfiske lär det troligen inte bli. Inte vid Måseskär och definitivt inte nån annan stans heller.  GP och Bohusläningen överdriver problemet och risken för fiskeförbud. Vad värre är, de skrämmer upp folk. Helt i onödan. Det är inte speciellt allvarligt.

Om det så småningom skulle finnas nåt som visar att det faktiskt läcker så mycket gifter att ett fiskeförbud kring giftgasdumpningpslatsen är motiverat så ska det sjävklart införas ett sådant förbud. Med tanke på de gifter som ligger därnere på botten så är det också självklart att bottentrålsfisket i området bör vara så litet som möjligt. Om det finns nåt bottentrålsfiske där vet jag inte men jag vet att yrkesfiskare undviker platser där det finns senapsgas. Det är inte kul att få upp en sån geléklump. Så jag tror nog att fisket med bottentrål vid dumpningsplatsen är begränsat redan idag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!