Årets tobisfiske kan bli storartat

Förra året blev det i stort sett inget tobisfiske alls. I år så är den biologiska rådgivningen från ICES helt annorlunda. Ett fiske på 486 000 ton på de tre viktigaste bestånden är enligt dem möjligt:

  • I EU-delen af Nordsøen og Skagerrak kan der ifølge ICES fiskes op til 485.940 tons tobis. Det fordeler sig på tre områder (område 1: 255.956 tons, område 2: 175.941 tons og område 4: 54.043 tons).
  • I 2016 var det samlede danske tobiskvoter på ca. 82.000 tons, hvoraf mere end halvdelen var i det daværende område 3. Bemærk, at områderne er blevet ændret fra 2016 til 2017.
  • EU fastsætter årligt den samlede fangstmængde for tobis i de forskellige forvaltningsområder i EU-farvande i lyset af rådgivningen fra Det Internationale Havforskningsråd, ICES.
  • Danmark har cirka 94 procent af EU’s kvote af tobis.
  • Fiskeriet efter tobis begynder den 1. april 2017. Danmark arbejder for, at fiskerimulighederne for tobis er vedtaget i EU inden denne dato.

Tobis

Huvuddelen av tobiskvoten fiskas av danska yrkesfiskare som alltså är väldigt nöjda med de råd som ICES presenterat:

Meldingerne fra nogle af de lokale fiskeriforeninger er da også særdeles positiv i forhold til rådgivningen og mulighederne for et godt fiskeri i 2017. Det gælder således i Thyborøn, hvor lokalformand Kurt S. Madsen omtaler tobis som ”must” for byen og havnen.

– Der er et helt andet humør i år end sidste år. Det er godt for os. Det er godt for området, og det er godt for fiskeriet, siger Kurt S. Madsen.

I Hanstholm og i Skagen er der også glæde over meldingen fra videnskaben. Ikke mindst fordi man har været igennem nogle sløje tobisår.

– Jeg kunne godt have tænkt mig sådan en rådgivning nogle år før. Lige nøjagtig når vi snakker tobis, så har det været et af de områder, der har været fuldstændig ude af trit med virkeligheden, siger Jan Hansen, der er formand for Hanstholm Fiskeriforening.

Även för många svenska fiskare är beskedet mycket positivt. Förra året tvingades många av dem ligga still då det inte fanns nån tobis att fiska. Det gällde både de som fiskar med båtar som har svensk flagg och de som fiskar med båtar som har dansk flagg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!