I brist på tobis

Flertalet stora svenskägda pelagiska fiskebåtar ligger för tillfället still. Normalt skulle de ha fiskat tobis. Undantagen är några få båtar som fortfarande fiskar i Östersjön. De som just när detta skrivs kan hittas i Östersjön är GG 204 Tor-ön, GG 207 Torland, GG 330 Carmona, GG 438 Clipperton och S 144 Themis.

I Östersjön kan vi också hitta NC 330 Kristin, som dock verkar ha drabbats av nåt allvarligt haveri då båten idag har bogserats av en annan fiskebåt, SH 4 Thomas Bach, och dessutom tills igår låg i Slite hamn, en hamn som normalt inte frekventeras av fiskebåtar.

I Fiskebäck ligger GG 158 Sunnanland och GG 206 Ahlma, på Donsö AS 202 Neptun, på Fotö AS 464 Stella Nova (är kanske på väg till Öckerö just nu) och GG 218 Västfjord samt nya Västfjord II. På Öckerö hittar vi också GG 764 Astrid som ligger på Ö-varvet och inne i Göteborg ligger danskflaggade storasystern S 264 Astrid tillsammans med GG 203 Ginneton, GG 505 Polar och S 205 Ceton. Alla de 5 sistnämnda (I all fall alla utom Polar, hur det är emd Polar vet jag inte riktigt) förbereder sig för fisket av maatjes, dvs fet vårsill i Nordsjön. Men de andra båtar jag nämnt burkar inte fiska maatjes. Maatjes fiskas med snörpvad och därför är det också ett begränsat antal svenska och svenskägda båtar som kan ägna sig åt det fisket.

Det arbetades flitigt med underhåll på både Ginneton och Polar när jag var på besök i Frihamnen. Det är också vad de flesta passar på att ägna sig åt nu när det inte finns nån tobis att fiska.

Slutligen hittar vi GG 778 Lövön I Rönnäng samt E 532 Rockall i Thyborøn. I Hirtshals ligger två båtar som enligt uppgift sålts till svenskar, det är färöiska Gunnabard och danska HG 62 Beinur (dock ägd av en färing). Beinur ska ersätta GG 203 Ginneton men det är mycket oklart vad den gamla skorven Gunnabard ska användas till och vem som äger den. Islandsflaggade HF 32 Alpha har för sin del flyttat sig från Fiskebäck till Gotenius varv inne i Göteborg och eventuellt ska båten byta namn till Nordic.

Bilderna är på GG 203 Ginneton, GG 505 Polar, S 205 Ceton och S 264 Astrid i Frihamnen i centrala Göteborg.

frihamnen_no_tobis2016_ - 1frihamnen_no_tobis2016_ - 4frihamnen_no_tobis2016_ - 3frihamnen_no_tobis2016_ - 5frihamnen_no_tobis2016_ - 7frihamnen_no_tobis2016_ - 8frihamnen_no_tobis2016_ - 11frihamnen_no_tobis2016_ - 9frihamnen_no_tobis2016_ - 16frihamnen_no_tobis2016_ - 15frihamnen_no_tobis2016_ - 13frihamnen_no_tobis2016_ - 12frihamnen_no_tobis2016_ - 17frihamnen_no_tobis2016_ - 18

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS på kvällen den 12:e april. Besättningsmän på Kristin har meddelat att det är Kristin som släpar Thomas Bach och inte tvärsom.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”I brist på tobis”

    1. Det står på Marinetraffic att det är Kristin som blir släpad. Thomas Bach: Under way using engine. Kristin: Restricted maneuverability. Thomas Bach är på väg till Skagen. Kristin ingen stans. Men samtidigt är det ju Thomas Bach som låg still längst tid i Slite. Så det verkar troligt att det är som du säger. Thomas Bach är ju också en Skagen-båt, om än med tysk flagg. Thomas Bach brukar dessutom använda Slite hamn vid fiske i Östersjön.

Kommentarer är stängda.