Veckans båt – HL 13 Vilja

HL 13 Vilja av Enånger är en fiskebåt med en längd på nästan 16 meter, ett bruttotonnage på 38 bruttoton med en motor på 268 kW. Byggd i stål år 1988 av Firma Olssons stålbåtar i Edsvalla som SN 18 Milady. 1999 såldes den till Rörö och blev GG 732 Viken, 2003 till Enbloms Fiske AB i Hemse på Gotland och fick namnet VY 33 Britton, från 2014 VY 331 Zaima. Samma år såldes båten vidare till Vilja Fisk AB i Enånger. Ägare av Vilja Fisk AB är Roger Stark.

HL 13 Vilja av Enånger.

HL 13 Vilja av Enånger. Foto: Roger Stark

Idag används HL 13 Vilja främst till trålning av sill (fast Stark säger nog att han fiskar strömming) och skarpsill och båten ingår i det pelagiska systemet men en mindre kvot i Bottenhavet/Bottenviken, 0,9% av den den totala kvoten i området.

VY Britton

Som VY 33 Britton i Ronehamn 2009. Fotografen ej identifierbar, bilden hämtad från Shipspotting.

HL 13 Vilja är medlem i organisationen Hälsingefiskarna tillsammans med ytterligare ett antal båtar. Totalt ungefär 15 båtar ägda av 11 fiskare. Hälsingefiskarna har som syfte att gynna det kustnära småskaliga fisket:

Vår ide är att yrkesfiskarna efter hälsingekusten klistra detta varumärkesskyddade märke på sin fisk som ett bevis på att den är lokalt fiskad med skonsamma fiskemetoder men också spårbar till vem av oss fiskare som fiskat den och med vilken båt som använts.

[…]

Alla matprodukter som säljs i dag bör ha någon sorts märkning, det som erbjuds oss är då WWFs MFC märkning men tyvärr så kan vi som småskaliga fiskare göra det på grund av kostnaderna, men inte på grund av andra kritter.

Handel med Strömming fuskas det ofta med den kallas ofta för Strömming men är i själva verket Sill och smakar annorlunda med vårt märke kan ingen få Sill när man köper Strömming.

Vår mening med denna märkning är att skydda konsumenten från oäkta fisk och verkligen bevisa att fisken är lokalt fångad under kontroll av myndigheter och med skonsamma fiskesätt.

I Enånger finns också en annan fiskare med efternamnet Stark, nämligen Lars (Lasse) Stark. Sannolikt är han väl släkt med Roger Stark på nåt sätt (åldersmässigt skulle han kunna vara far). Lars Stark äger HL 14 Maja och HL 21 Carmensita.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!