Veckans Båt – PÅ 16 Brottsjö

PÅ 16 Brottsjö byggdes 2006 i Polen och utrustades samma år vid Skillinge marin AB i Simrishamn.  Båten är nästan 14 meter lång, 5 meter bred och med ett djupgående på cirka 2 meter. Bruttotonnaget är 32 ton och båten har en Volvo Penta diesel på 294kW. Den fiskar i par med systerbåten PÅ 34 Polaric som är lite längre men med ett lite mindre bruttotonnage, 31 ton. Polaric är utrustad med en likadan motor som Brottsjö och är byggd två år senare. Hemmahamn för bägge båtarna är Piteå en de ligger ofta över vintern i Mellanfjärden i Hälsingland.

På våren fiskar de två båtarna strömming (sill) som främst används till surströmming, på sommaren fiskas lax och sik med fällor och skötar med ett par mindre båtar, PÅ 6 och PÅ 12 och på hösten partrålar Brottsjö och Polaric siklöja för löjrommens skull. Från oktober till mars ligger båtarna oftast still. Siklöjefisket ger 2/3 av brödernas årsinkomst.

Ägare av PÅ 16 Brottsjö och PÅ 6 är Perssons Löjrom AB som i sin tur ägs av Magnus Persson. Han och hans fru Ann-Sofi Persson sitter i styrelsen. De är också ägare av Fiskhörnan i Piteå AB och Perssons Fiske i Piteå KB. Magnus Persson är också suppleant i styrelsen för Renö Fisk AB som ägs av hans äldre bror Christer Persson. Renö Fisk AB äger PÅ 34 Polaric och PÅ 12.

PÅ 34 Polaric och PÅ 16 Brottsjö

PÅ 34 Polaric och PÅ 16 Brottsjö. Bilden är från Hela Hälsingland, men fotografen är okänd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!