Kapsejsad fiskebåt bärgad av Kustbevakningen

Vid sjutiden i måndags morse kapsejsade en fiskebåt, av bilderna att döma handlar det om GG 184 Ragna, under bogsering väster om Vinga i Göteborgs skärgård. Kustbevakningen skickade en båt till platsen, KBV 032.

Det hela började som ett rutinuppdrag. En cirka tio meter lång fiskebåt bogserades av Sjöräddningssällskapet, men något gick fel och båten slog runt. Två personer från fiskebåten hamnade i vattnet och kunde snabbt plockas upp av den bogserande SSRS-enheten.

Kustbevakningen inledde därefter en miljöoperation för att förhindra att bränslet läckte ut. Både fartyg och flygplan fanns på plats. Ingen olja läckte ut.

Förhållandena på platsen var enligt Kustbevakningens Calle Ringqvist besvärliga med stark blåst och med fiskebåtens garn drivande runt den havererade fiskebåten.

På måndagseftermiddagen lyckades dock besättningen ombord på KBV 032 att koppla den kantrade fiskebåten och bogsera den till Öckerö efter diskussioner med båtägarens försäkringsbolag. Stora delar av fiskebåten låg då under vattenytan vilket försvårade arbetet. Det fanns hela tiden en risk att båten skulle sjunka.

Efter en sex timmar lång bogsering nådde KBV 032 Björnhuvudet på Öckerö. Då började arbetet med att bärga fiskebåten. Detta gjordes tillsammans med en privat firma som anlitats av båtägarens försäkringsbolag.

Fiskebåten bärgas vid Öckerö.

Fiskebåten bärgas vid Öckerö. Bild: Kustbevakningen

Klockan 03:00 på tisdagsmorgonen var fiskebåten bärgad. Inget utsläpp av olja skedde. Sökandet efter drivande fiskegarn som tillhör fiskebåten skedde under resten av tisdagen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!