Ahlströms har beställt nya båtar

Torönland Fiskeri har beställt två nya båtar som ersättning för de nuvarande GG 204 Tor-ön och GG 207 Torland. De båda gamla båtarna är sålda till ett ryskt företag på ön Sakhalin och ska i framtiden användas till pelagiskt fiske i norra Stilla Havet och båtarna ska avgå från Skagen med kurs på Sakhalin redan nästa vecka.

Beställningen av de nya båtarna har gått i Karstensens Skibsværft A/S i Skagen och leverans ska ske i oktober 2019. De nybeställda båtarna är nästan 50 meter långa och med en motor på 2 999 kW. Med denna beställning så är det sammanlagt 5 båtar på order hos Karstensens från svenskägda fiskeriföretag. Det är dels 70 meter långa S 364 Rockall vars skrov nyligen sjösattes i Polen, samt de 63 meter långa GG 438 Clipperton och S 144 Themis som ska levereras under 2018. S 364 Rockall och S 144 Themis är danskflaggade men svenskägda.

Vilka båtar familjen Ahlström ska fiska med under 2018 verkar dock lite oklart, för de tänker väl knappast ha ett års semester. De bedriver normalt fiske på skarpsill och sill Östersjön, sill, makrill och skarpsill i  Skagerak och Nordsjön samt tobis i Nordsjön. De levererar normalt sin industrifisk till FF Skagen och sin konsumtionsfisk till Skagen Pelagic A/S.

Familjen Ahlströms aktiva generation består idag främst av två syskonskaror, bröderna Svante, Fredrik, Philip och John Ahström på GG 204 Tor-ön och bröderna Olof, Simon, David och Emanuel Ahlström på GG 207 Torland. Bolagskoncernen består av moderbolaget TLF Torönland Fiskeri AB och dotterbolaget Torönland Fiskeri HB. De är också delägare i Tor-Mo Trawl ApS i Hirtshals.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Ahlströms har beställt nya båtar”

  1. Det är 6 svenskt ägda båtar i beställning hos Karstensens. Du har glömt NC 336 Kristin.

    1. Okej, men jag hade ingen koll på det. Karstensens har ju inte publicerat än och jag har uppenbart inte riktigt hängt med där. Tack ska du ha.

Kommentarer är stängda.