Minskad torskkvot i Barents hav

Internationella Havsforskningsrådet (ICES) rekommenderar att torskkvoten i Barents hav minskas med 20% till 2018. Från 890 000 ton 2017 till 712 000 ton 2018. ICES vill också minska kvoten på kolja i Barents Hav med 13% till 202 305 ton år 2018. Sejkvoten ökas dock med 15%.

Torsk- och koljefisket i Barents Hav bedrivs nästan uteslutande av ryska och norska yrkesfiskare och det är forskare i dessa två länder som tar fram uppgifterna som ligger till grund för ICES rådgivning. De norska fiskeriföretagens organisation Fiskebåt verkar acceptera minskningen av torskkvoten med gott mod:

– Det var venta at ICES ville tilrå reduksjon i torskekvota for neste år. Det har vore svært mykje torsk dei siste åra, men samtidig er det registrert mindre fisk i dei komande årsklassene. Vi må difor belage oss på at det kan bli reduksjonar i kvotane også framover. Sjølv med denne reduksjonen i kvoten er det ingen tvil om at det er bra med torsk i Barentshavet, seier Gjert Dingsør, ressursforskar i Fiskebåt.

För andra arter i det arktiska området blir det bara mindre ändringar:

– Hysekvoten anbefales redusert fra 233.000 tonn til 202.305 tonn (–13 prosent), og seikvoten anbefales økt fra 150.000 tonn til 172.500 tonn (+15 prosent). ICES tilrår også at blåkveitekvoten blir 23.000 tonn, noe som er 1 000 tonn lavere enn årets kvote. Kvoten for snabeluer bør ikke overstige 32.658 tonn i 2018, mot 30 000 tonn i år, en økning på 9 prosent, sier Gjøsæter. ICES anbefaler ikke noen bestemt kvote for kysttorsk nord for Stad. I stedet anbefales det at gjenoppbyggingsplanen for denne bestanden blir fulgt opp.

De slutliga kvoterna for torsk, kolja (hyse), uer och grönländsk hälleflundra (hällefisk, blåkveite) fastställs av den norsk-ryska fiskerikommissionen i oktober, medan seikvoten fastställs av Norge.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!