Omfattande tjuvfiske av ål

Ålfiske är strakt begränsat i Sverige. På västkusten är det helt förbjudet men på östkusten finns det 155 ålfisketillstånd. Anledningen till att ålfisket är begränsat är att ålen är utrotningshotad.

Samtidigt är tjuvfisket på ål omfattande i delar av Sverige, kanske speciellt i Blekinge är det finns en lång tradition vad det gäller ålfiske och att äta ål kombinerat med en stor skärgård med många vikar där fiskeredskap lätt kan undgå upptäckt. Även i Skåne förekommer det sannolikt tjuvfiske på ål.

I en speciell satsning har Havs- och vattenmyndigheten hittills i år beslagtagit 100 olagliga ålryssjor. Tjuvfisket på ål är med andra ord ganska omfattande och sannolikt är det främst fritidsfiskare som är ansvariga.

Förra året beslagtogs 80 olagliga ålryssjor i Blekinge. I år verkar det bli minst det dubbla. Det är knappast resultatet av att tjuvfiket ökat utan i huvudsak ett resultat av en intensifierad jakt på tjuvfiskare:

Ökningen beror delvis på att myndigheten i år har en båt stationerad i Karlskrona, tidigare lånades båtar från Simrishamn för att hitta olagliga ryssjor.

– Vi ser indikationer på att det finns ett stort tjuvfiske av ål i regionen. Hittills i år har vi beslagtagit över 100 ryssjor, säger Martin Bjerner, sektionschef på enheten för landningskontroll på Havs- och vattenmyndigheten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!