Blåfenad tonfisk landad och såld i Hanstholm

I tidningen Nordjyske rapporterar de om att HM 128 Borkumrif fångat en tonfisk, med all sannolikhet en blåfenad tonfisk, invid Shetlandsöarna. De landade och sålde tonfisken i Hanstholm. Det är ovanligt att fiskebåtar fångar tonfisk, men i Norge förekommer ett begränsat fiske på blåfenad tonfisk och förra året sågs mycket blåfenad tonfisk i Kattegatt och Skagerak.

Blåfenad tonfisk

Blåfenad tonfisk

Det senare är en återgång till förhållandena som gällde innan 1960-talet. Tonfisk var då vanligt förekommande på våra breddgrader. Det är alltså naturligt att tonfisken kommer till Skandinavien i slutet på sommaren för att äta makrill och sill. Överfiske i såväl Medelhavet som utanför Norge utrotade nästan den blåfenade tonfisken, men numera är den tillbaks.

I Nordjyske påstås dock att det inte är naturligt med blåfenad tonfisk i våra vatten. Det är alltså fel. Det som är onaturligt är att den varit försvunnen i 50 år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett svar på “Blåfenad tonfisk landad och såld i Hanstholm”

Kommentarer är stängda.