Är puckellax verkligen ett problem?

I flera västsvenska vattendrag har puckellax (pink salmon, Oncorhynchus gorbuscha) hittats. Det utmålas som ett jättestort problem i media. Men vad jag kan förstå kanske det inte är större problem då vattentemperaturerna i Sverige troligen är för höga för att puckellaxen ska trivas. Puckellax föredrar vattentemperaturer mellan 6 och 15 grader och på hösten i Sverige är vattentemperaturerna i allmänhet högre än så.

Puckellax, hane som den ser ut när den lever i öppna havet.

Puckellax, hane som den ser ut när den lever i öppna havet.

Även om puckellax skulle trivas här så kanske det inte är en katastrof. Det är en av världen mest fiskade laxarter så den är naturligtvis också god att äta. Kanske den tar med sig sjukdomar, kanske den ställer till oreda i ekosystemen, men trivs den är det sannolikt svårt att hindra spridning. Och det är ju en del av naturen att ekosystem ändras. I detta fall sker det i så fall med hjälp av människan som planerat in puckellax på Kolahalvön och vid kusterna invid Barents hav. Och det är ju kanske inte så naturligt.

Puckellax har fångats invid Ljungskile i fjordarna innanför Tjörn och Orust, i Göta älv och i Ätran.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!