Veckans båt – FG 31 Lyngskär

Byggdes i stål år 1985 vid varvet Ky Paul Petroff KB i Korpo, Finland. Fartyget inköptes till Sverige år 1990 och fick då namnet Tirana. Därefter var namnet Moa tills år 1991 då Kent Johansson och han son Dan Johansson i Glommen köpte båten som då fick namnet FG 31 Lyngskär. Båten är på 33 bruttoton, nästan 16 meter lång trålare med en motor på 235 kW.  Används för kräftfiske i Kattegatt och landade cirka 18 ton kräftor år 2016 och ingår i den svenska MSC-märkningen för kräftfiske.

Kent Johansson är fortfarande registrerad som huvudredare för FG 31 Lyngskär men i allmänhet är det sonen Dan Johansson och sonsonen Tommie Johansson som fiskar med båten. Familjen äger också ytterligare en fiskebåt, FG 25 Louise, en liten platsbåt med en längd på 7,5 meter. Båten kommer också att figurerar i ett TV-program under hösten, Tareq Taylors nordiska matresa.

2001 kolliderade FG 31 Lyngskär med lastfartyget Allora under hemfärd mot Glommen efter fiske. Krocken medförde inga skador.

Glommens hamn.

FG 31 Lyngskär, FG 96 Cindy Vester och FG 37 Evelina och en båt till i Glommens hamn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!