Ny fiskeriminister i Danmark

Den dansk statsministern Lars Løkke Rasmussen har beslutat byta ut fiskeriministern. Istället för Esben Lunde Larsen kommer Karen Elleman att bli fiskeriminister. Samtidigt flyttas också ansvaret för fisket från Miljö- och Livsmedelsministeriet (Miljø- og Fødevareministeriet) till en ny självständig fiskeristyrelse under Utrikesministeriet (Udenrigsministeriet).

Anledningen till förändringarna är att skötseln av de överförbara fiskerättigheterna inte skötts på ett riktigt sätt under Esben Lunde Larsens tid som fiskeriminister samt att utmaningarna med Brexit är så stor att det är lämpligt att frågan hanteras av utrikesministeriet:

– Jeg har i dag besluttet at overføre ansvaret for fiskeriområdet til Karen Ellemann, så hun fremover vil være minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, forklarer Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse om skiftet.

– Det har jeg gjort af to grunde. For det første har det vist sig, at forvaltningen af de såkaldt omsættelige fiskekvoter igennem en årrække ikke har været tilfredsstillende, og det er jeg nødt til at tage bestik af. Det vil fremgå af en beretning fra Rigsrevisionen om indførelsen af omsættelige kvoter i dansk fiskeri, der offentliggøres om kort tid, konstaterer han og fortsætter:

– For det andet er fiskeribranchen stærkt udfordret af Brexit, fordi den lander store mængder fisk i britisk farvand. Med ressortændringen får vi et større fokus på at styrke de internationale alliancer, der sikrer, at hele rigsfællesskabet kommer så stærkt ud på den anden side som muligt. Endelig håber jeg, at vi nu kan genstarte samarbejdet om reguleringen af dansk fiskeri med Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der i den seneste tid ikke har været tilstrækkeligt tillidsfuldt.

Varken Esben Lunde Larsen eller Karen Elleman inger dock förtroende. Esben Lunde Larsen har som fiskeriminister sagt att bristen på fisk i havet inte får drabba yrkesfiskarna och vill därför subventionera en för stor fiskeflotta. En självklarhet är ju att om det inte finns nåt att fiska så måste yrkesfiskare försvinna. Allt annat är orimligt och felaktigt.

Karen Elleman har för sin del varit en strak förespråkare av att importera extremt giftiga kemikalier tvärs över hela jordklotet till Danmark för att förstöras. Detta har gett henne öknamnet Kemiske Karen. Hennes inställning i den frågan inger verkligen inget förtroende.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Ny fiskeriminister i Danmark”

Kommentarer är stängda.