Norsk båt fick 29 tonfiskar i ett kast

Svenska fiskebåtar har fått flera blåfenade tonfiskar som bifångst vid sillfiske i Skagerak. Sillfisket sker med flyttrål och har orsakat en del problem då svenska myndigheter inte haft EU:s regelverk klart för sig. Enligt EU:s regler är det landningsskyldighet för tonfisk. Svenska myndigheter, dvs Havs- och vattenmyndigheten, har dock i nästan två år låtit bli att anpassa det svenska regelverket efter EU:s lagstiftning och istället uppmanat svenska yrkesfiskare att bryta mot lagen. De svenska bifångsterna av tonfisk dras från en liten bifångskvot.

I Norge finns det däremot en provkvot på 52 ton som brukar lottas ut till två båtar, en snörpvadsbåt och en backebåt (långrevsbåt, linfiske). Backebåtarna har aldrig fångat nåt, men snörpvadsbåtarna har fått fångst i alla fall de två senaste åren. I år var det SF-12 F Bluefin som vann lottdragningen för snörpvadsbåtarna och de har totalt 30 ton att fiska. Nu har de fått 29 tonfiskar i ett enda kast. Fångsten har alltså inte skett med trål som Hans Hällman på Fiskejournalen inbillar sig. Bluefin, en ganska liten fiskebåt, är inte ens utrustad för att kunna fiska med trål.

Bluefin

SF-12-F Bluefin. Bild: Maritime Engineering

Förra året fick Hillersøy som då vann lottdragningen hela 191 tonfiskar i ett kast vilket var hela den norska kvoten. I år kan fisket efter tonfisk (makrelstørje) fortsätta ytterligare ett tag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Norsk båt fick 29 tonfiskar i ett kast”

Kommentarer är stängda.