Veckans båt – SG 60 Wilma

Byggdes 1981 på Fåborg Yacht Værft i Fåborg i Danmark och hade då en längd på nästan 11 meter och ett bruttotonnage på 13 ton med en motor på 110 kW. I EU:s register anges att båten är byggd av plast. 1989 hette båten HG 29 Johnny Steen med ett angett bruttotonnage på 14 ton och var byggd för att fiska med garn och backor (långrev, krok), 1991 RI 174 Bettina Fjord och från senare samma år E 29 Aldebaran med Hans Christian Kjær som för att 1994 säljas till Tony Peder Hounsgaard i Arnager på Bornholm och bli R 379 Ellen (från 1995 R 185 Ellen). Byggdes om år 2001 och blev efter det 12 meter lång med ett bruttotonnage på strax över 12 ton.

SG 60 Wilma

SG 60 Wilma. Bild: Örjan Wallin

2005 var båten tillbaks på Jylland efter en lång tid på Bornholm, nu som den RI 198 Tulle med Ole Andersen som ägare för att 2007 först säljas till Hvide Sande Puljefiskri ApS med kvoter och sedan bli AS 66 Vesterhavet med Grenå som hemmahamn utan kvoter och med John Dybsø Pedersen i Gilleleje som ägare. Den tycks då också ha byggts om till trålare. En kort period 2013 var båten hemmahörande i Ålabodarna i Skåne som LA 99 Vesterhavet för att återigen bli AS 66 Vesterhavet samma år. Som svenskflaggad anges motorstyrkan till 95 KW, längden till under 12 meter och med ett bruttonnage på exakt 12 ton.

Sg 60 Wilma

SG 60 Wilma. Bild: Örjan Wallin

2015 köptes båten av Örjan Wallin från Sölvesborg och blev SG 60 Wilma. Båtens hemmahamn är Hörvik på Listerlandet. Är idag inte en trålare utan används för fiske med garn och backor. Fisket är främst inriktat på torsk och 2016 landades nästan 29 ton torsk. Precis som alla andra kustnära garn- och krokfiskare med torsk som målart är Örjan Wallin hårt drabbad av att säl äter stora delar av fångsten:

SG 60 Wilma

SG 60 Wilma. Bild: Örjan Wallin

Havs- och vattenmyndigheten rapporterar att andelen nät- och garnfiske som skadats av säl har fördubblats från 13 procent till 32 procent mellan åren 2010 och 2014. För krokfisket har motsvarande andel ökat från 13 till 49 procent.

– Och nu säger de att de vill att sälpopulationen ska öka. Jag sa personligen till dem att nu är ni väl dumma i huvudet hela jävla högen som sitter där uppe, säger Örjan Wallin.

Det finns inte så många småskaliga kustfiskare kvar i Blekinge.

– Vi som fiskar med garn och krok drabbas hårdast. Sälen får ju maten serverad i näten och på krokarna. De sliter ut fisken och tar sönder näten. Hälften av fångsten jag tar upp är flådda torskar eller huvuden.

Hemmahamnen Hörvik (Hörviken) hade mellan 1986 och sommaren 2017 ett rökeri som hade ett 40-tal anställda vid beslutet om nedläggning i år. Utan tvekan var det den lilla ortens största arbetsgivare. I Hörvik har Sjöräddningssällskapet en sjöräddningsbåt placerad.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!