Henning Kjeldsen säljer fiskebåtar

Som jag skrivit tidigare så är Henning Kjeldsen tvungen att sälja fiskebåtar inför att den nya Gitte Henning ska övertas och sättas i drift som dansk fiskebåt. Detta då en dansk yrkesfiskare inte får äga båtar på sammanlagt mer än 6 000 bruttoton. Kritiken för användning av bulvaner (stråmænd) och för att ha för stora fiskerättigheter kan kanske också spela in för försäljningarna.

LL 91 Kristina

LL 91 Kristina. Bild: Terje Fredh

I våras såldes S 45 Sønderstrand till LL 91 Fisk & Skaldjur AB i Sverige. Den båten heter numera LL 91 Kristina. S 210 Patrick har enligt uppgift hos Fiskerforum nyligen sålts till Hanstholm för att bli HM 862 Christina Paulsen med Brdr. Paulsen ApS som ägare:

Så lagde S210 »Patrick« fra land og sejlede ud af Skagen havn til sine nye ejere Brdr. Paulsen – Martin og Laurits fra Hanstholm, som har købt fartøjet som afløser for deres HM 862 »Christine Paulsen«.

I Danska skeppsregistret är dock båten fortfarande upptagen som ägd av Gitte Henning A/S. Nu har också HG 352 Polaris ApS, formellt ägt av Henning Kjeldsens fru Birthe Kjeldsen, som sålt L 649 Martine till Nederländerna:

Det hollandske Fiskeriselskab Concordia BV, der ejes af brødrene Klaas og Albert Visser, udvider nu med en flyshooter.

Onsdag i sidste uge blev der underskrevet en købskontrakt på L 649 »Martine« fra Thyborøn, ejet af Henning Kjeldsen.

Dette fartøj blev bygget tilbage i 2010 på Vestværftet som L 426 »Anders Nees«, og derefter godt to år senere solgt videre til Norge, som R-734-K »Silvervaag« hvorefter den i 2014 atter satte kursen retur til Danmark, denne gang som L 649 »Martine«.

Fiskerforum uppger som synes att båten är ägd av Henning Kjeldsen, vilket den formellt alltså inte är. Men det visar på det gängse uppfattningen i den danska fiskeribranschen att Birthe Kjeldsen i allt väsentligt bara agerar som ombud, bulvan, för sin man. Concordia BV äger sen tidigare bomtrålaren UK 246 Concordia.

L 649 Martine

L 649 Martine. Bild: Thyborøn Skibs- & Motor A/S

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!