Turfiskeföretag borde räknas till yrkesfisket

Turfiskeföretag, dvs fiskeriföretag där enskilda kan köpa plats ombord för att fiska under en dag eller några timmar är yrkesverksamhet, det är kommersiellt fiske. Rimligen borde därför sådant fiske betraktas som yrkesfiske och de borde fiska med yrkesfiskelicens och det som fiskas ombord borde vara en del av den kvot som tilldelas yrkesfisket.

Genom att betrakta turfisket som yrkesfiske skulle kontrollen av hur mycket som fiskas bli bättre och därmed också beståndsuppskattningarna. Turfiske är vanligt i Öresund med torsk som målart, i Skagerak och Kattegatt med skaldjur (kräfta, hummer, krabba), makril, sill, plattfisk av olika sorter och öring som målarter och förekommer i Östersjön med lax, öring, torsk, gös, abborre och gädda som målarter.

Hur mycket som turfiskebåtarna tar upp under ett år är oklart, men när det gäller torsk i Öresund är det väsentliga mängder liksom när det gäller makrill. Sannolikt tar fritidsfiske och turfiskebåtar upp betydligt mer makrill än vad det kustnära yrkesfisket gör. När det gäller lax i södra Östersjön så får yrkesfiskare inte längre fiska lax, turfiskebåtar får däremot fiska obegränsade mängder och de kan tillsammans med fritidsfisket mycket väl ta upp mer lax idag än vad yrkesfisket gjorde innan deras laxfiske förbjöds.

Så som turfiskebranschen ser ut och så som det fungerar borde turfisket utan tvekan räknas som yrkesfiske.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Turfiskeföretag borde räknas till yrkesfisket”

Kommentarer är stängda.