Brexit – danska fiskare vill inte lämna från sig en enda fisk

På ett möte om Brexit och fisket ordnat av Miljø- og fødevareudvalget i det danska parlamentet (folketinget) fick vi höra att såväl Danmark (representerat av fiskeriminister Karen Elleman) och Storbritannien (företrätt av ambassadören Dominic Schroeder) säga att de var för en kompromisslösning, att de självklart prioriterade miljövänligt fiske osv.

Kort sagt så sa de vad de måste säga, men ingenting mer och undvek att svara på alla frågor som kunde innebära att de tog någon som helst ställning. Vilket naturligtvis var förväntat. En dansk politiker kan inte säga något som riskerar EU:s förhandlingar och en diplomat är en diplomat.

Den brittiska ambassadören sa dock ett par saker som inte är korrekta. Britterna kan inte själva fiska all den fiska utländska fiskare idag fångar och att de kan konsumera den och ta hand om den. Bägge sakerna är omöjliga. Men han hövdade att de visst kunde göra det. Men. De har inte tillräckligt med yrkesfiskare, inte tillräckligt med båtar, inte tillräckligt med kunskap och inte tillräckligt med erfarenhet.

Även idag är det många utländska gästarbetare anställda i det brittiska fisket. Utan dem skulle Storbritannien inte ens kunna fiska det som de fiskar idag. Inte heller kan Storbritannien konsumera eller ta hand om all den fisk som idag fiskas i deras ekonomiska zon. Det finns inte en tillräckligt stor fiskeindustri i landet.

Problemet med en kompromiss (vilket båda regeringsföreträdarna sade sig vara för) är att det innebär att danska fiskare förlorar kvoter. Något de inte vill acceptera. Deras krav som framfördes på mötet var enkelt. Den relativa stabiliteten (beslutades i förhandlingar som genomfördes i slutet av 1970-talet) ska finnas kvar, Danmark ska fiska lika mycket som förut och Storbritannien ska fiska lika mycket som förut. Det är det danska yrkesfiskets inställning och i huvudsak har de stöd från alla delar av den danska fiskeindustrin liksom sannolikt av alla lokala politiker i Nordjylland.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!