Stor kammussla – udda fångst i Öresund

En dansk fiskare, Søren Jacobsen, har fångat en stor kammussla (Pecten maximus) vid fiske i Öresund. Det är första gången detta sker och forskarna på Öresundsakvariet dit kammusslan lämnats är förvånade över fångsten:

Den 15 centimeter store musling af arten »Pecten maximus«, befinder sig nu på Øresundsakvariet, hvor Museumschef Peder Jeppesen efter en opringning fra fisker Søren Jacobsen, ikke rigtigt kunne tro på oplysningen og egentligt troede at Øresunds-fiskeren lavede lidt sjov med ham. »Men da jeg så den første gang, var jeg overraskede, for normalt finder vi kun denne art musling dybt inde i de svenske og norske fjorde og på grus og sandbunds-fladerne i det nordlige Kattegat. Vi har kun sjældent observeret denne store art kammusling i Øresund,« siger han i en pressemeddelelse.

Stor kammussla

Stor kammussla. Bild: Manfred Heyde Licens: CC BY-SA 3.0

Musslan som finns i hela nordostatlanten fiskas i stor omfattning i  Storbritannien och Frankrike. I handeln kallas den pilgrimsmussla eller så används det engelska namnet, scallops.

Musslan finns på många platser i svenska vatten och beståndet anses livskraftigt. Den fiskas dock inte idag.

På USA:s ostkust fiskas en annan kammussla, atlantisk havskammussla (Placopecten magellanicus) i mycket stora mängder. Fisket i USA blev stort och viktigt efter att torskfisket i Mainebukten och på Georges Bank kollapsat.  Även denna kammussla går i handeln under namnen pilgrimsmussla och scallops.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!