Moderaterna vill förbjuda bottentrålning

Moderaterna Sofia Arkelsten, Isabella Hökmark och Niklas Wykman har skrivit en debattartikel i SVD om torskfisket i Östersjön som i flera avseenden är felaktig men kanske framförallt vansinnig och bygger på okunnighet och förutfattade meningar. De vill nämligen ha ett stopp för all bottentrålning i Östersjön.

Om det skulle genomföras skulle det innebära ett stopp för i princip allt ekonomiskt bärkraftigt fiske i Östersjön. Dels handlar om att torskfisket skulle upphöra, men också om att småskaligt sillfiske med mindre trålare och det mycket lönsamma siklöjefisket i Bottenviken skulle tvingas upphöra. Fisket med bas i Östersjön skulle nästan helt försvinna.

Fiske med garn nära kusten är inte ett alternativ då det på grund av sälarna inte är ekonomiskt gångbart och andra andra alternativ finns ännu inte utvecklade. Att torskfisket med bottentrål sker långt från land innebär också att andra fiskemetoder inte är ett trovärdigt och genomförbart alternativ i det stora hela.

Dessutom är det inte ens säkert att ett stopp för bottentrålningen skulle hjälpa. Huvudanledningen till torskens problem är nämligen syrebrist och födobrist som beror på att havet blir varmare genom klimatförändringar och syrefattigare på grund av övergödning. Att stoppa bottentrålning hjälper inte mot dessa problem. En annan orsak till torskens problem är den enorma sälstammen som sprider parasiter och äter stora mängder säl. Inte heller dessa sälrelaterade problem löses med hjälp av bottentrålsförbud.

Bottentrålning är i själva verket inte alls ett problem för torsken idag och är inte orsaken till torskens dåliga hälsotillstånd eller bristen på stora torskar. I västra Östersjön fiskas den svenska kvoten enbart med passiva redskap och i östra Östersjön fiskas inte kvoten upp. Fisketrycket är alltså lägre än de kvoter forskarna rekommenderar och har så varit mycket länge. Torsken har lik förbannat problem. Bottentrålningen är inte ett av dessa problem. Ett stopp för bottentrålning skulle sannolikt varken ge friskare eller större torskar.

Niklas Wykman och hans partikamrater är helt enkelt ute och cyklar med lögner och katastrofala förslag. De vet uppenbarligen inte vad de pratar om. Med tanke på att de vill förbjuda bottentrålsfiske efter valet om de vinner riksdagsvalet verkar det onekligen som om moderaterna är ett dåligt val för den som är yrkesfiskare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Moderaterna skriver också att torsk används för tillverkning av fiskmjöl. Det är ett totalt lögnaktigt påstående. det finns ingen som fiskar torsk för tillverkning av fiskmjöl. Det är uppenbart att moderaterna inte vet vad de pratar om.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Moderaterna vill förbjuda bottentrålning”

Kommentarer är stängda.