Svenska landningar av rödspätta och rödtunga 2017- båtar och företag

När det gäller rödspätta är det en art där svenska fiskar inte på mycket länge fiskat upp sin kvot. Fisket bedrivs med bottentrål, garn och snurrevad i Östersjön, Kattegatt och Skagerak. Endast en båt i Sverige fiskar med snurrevad, och då med skotsk snurrevad. Det är GG 181 Västerland. Snurrevad är ett redskap som är speciellt användbart vid fiske av rödspätta.

Vid rödspättefiske fås torskfiskar som exempelvis torsk, kolja och sej ofta som bifångst och vid fiskfiske med inriktning på torskfiske fångas rödspätta som bifångst. Även vid räkfiske och kräftfiske fås rödpätta som bifångst.

En enda båt står för mellan en tredjedel och hälften av de svenska landningarna av rödspätta, den redan nämnda GG 181 Västerland. Utöver det fångas rödspätta av väldigt många båtar men i små mängder.

Svenska landningar av rödspätta 2017, båt, ton, ägare, hemmahamn

GG 181 Västerland, 104, Västerland AB (Sörensson), Hönö
VG 95 Stjärnvik, 11, Johansson, Träslövsläge
GG 892 Strannefjord, 10, Hagberg & Hansson Fiske AB, Björkö

Sammanlagt landade Hagberg & Hansson Fiske AB 20 ton rödspätta år 2017 med sina tre båtar. VG 95 Stjärnvik fiskar främst torsk i Östersjön men även kräfta i Kattegatt och Skagerak.

Rödtunga fiskas främst i riktat fiske i Skagerak men en hel del tas även som bifångst vid räkfiske, kräftfiske och annat demersalt fiske med bottentrål. Rödtunga är en okvoterad art i Skagerak och Kattegatt. Svenska fiskare landade ungefär 300 ton rödtunga per år, danska fiskare landar omkring 1 500 ton och norska fiskare landar omkring 1 000 ton, allt från Skagerak.

Svenska landningar av rödtunga 2017, båt, ton, ägare, hemmahamn

GG 173 Vingafjord, 47, Vingafjord Fiske AB (Jonas Abrahamsson), Hönö
GG 892 Strannefjord, 44, Hagberg & Hansson Fiske AB, Björkö
GG 782 Sandefjord, 32, Sandefjord Fiske AB (Johansson), Fotö
GG 181 Västerland, 15, Västerland AB (Sörensson), Hönö
GG 840 Svanen, 15, Svanen Fiskeri AB (Larsson), Rörö

Hagberg & Hansson Fiske AB landade totalt 46 ton rödtunga medan Rossö Fiskeri landade 10 ton rödtunga år 2017 med sina två båtar. GG 840 Svanen är huvudsakligen en kräfttrålare men fiskar också sill. De andra rödtungebåtarna är räktrålare som också bedriver riktat fiskfiske på både torskfiskar och plattfiskar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Svenska landningar av rödspätta och rödtunga 2017- båtar och företag”

Kommentarer är stängda.