Klipporna i havet som gett namn till fiskebåtar

Två stora svenskägda fiskebåtar har namn efter extremt ensligt belägna öar mitt ute i havet långt från Sverige. Den ena båten är GG 229 Clipperton som är uppkallad efter en atoll i Stilla Havet. Den andra är S 364 Rockall som är uppkallad efter en klippa mitt i Atlanten.

Clipperton är en obebodd atoll som ligger 1 000 km väster om Centralamerika och som i sin tur är uppkallad efter en brittisk pirat, John Clipperton. Fransmännen kallade ön Île de la Passion. Ön är franskt territorium och formellt självständigt förvaltad vilket förstås i praktiken inte betyder nåt då ingen bor där. Där har dock bott folk där tidigare på grund av öns guanförekomster som bröts av ett US-amerikanskt bolag i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. USA, Mexico och Frankrike har tvistat om vem om haft överhöghet över ön genom åren men 1931 fick Frankrike överhöghet.

Rockall är för sin del en ensam klippa belägen 350 kilometer väster om Yttre Hebriderna i Skottland. Sen 1955 annekterad av Storbritannien vilket dock Irland bestridit. 2014 kom dock de två länderna överens om en uppdelning av havets ekonomiska zoner väster om öarna vilket också inkluderar delar av området kring Rockall. Rockall är ett namn med nordiskt eller gaeliskt ursprung, ingen vet riktigt. Vid Rockall har fiske bedrivits under lång tid, bland annat fiskade svenska backefiskare länge i området och idag fiskas där bl.a. blåvitling, makrill och bläckfisk.

Ekonomiska zoner kring de brittiska öarna, Färöarna, Island och Rockall.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!