En majoritet av världens fiskbestånd är hållbart fiskade

Enligt FAO:s rapport State of World Fisheries and Aquaculture 2018 är 67% av världens fiskbestånd hållbart fiskade. Andelen överfiskade bestånd har dock ökat över tid och är numera 33%. Värst är situationen i Medelhavet där 62% av alla fiskbestånd är överfiskade, sydöstra Stilla Havet (också 62%) och sydvästra Atlanten (59%).

Bäst är läget i östra Stilla Havet, nordvästra och nordöstra Stilla och västra Stilla Havet följt av sydvästra Stilla Havet, nordvästra Atlanten och nordöstra Atlanten som ligger på genomsnittliga nivåer.

De mest fiskade arterna i världen är i större utsträckning hållbart fiskade än andra arter. Cirka 77% av dessa bestånd är hållbart fiskade. De arter som det gäller är anchoveta (Engraulis ringens), alaska pollock (Theragra chalcogramma), sill (Clupea harengus), torsk (Gadus morhua), stillahavsmakrill (Scomber japonicus), chilensk taggmakrill (Trachurus murphyi), japansk sardin (Sardinops melanostictus), skipjack (tonfisk) (Katsuwonus pelamis), sydamerikansk sardin (Sardinops sagax) och lodda (Mallotus villosus). Lodda, torsk och chilensk taggmakrill har högre andel överfiskade bestånd än de andra arterna.

När det gäller tonfisk fiskas 57% av bestånden på ett hållbart sätt medan 43% inte fiskas hållbart.

I nordöstra Atlanten som innefattar Nordsjön och Östersjön var 73% av bestånden på en långsiktigt hållbar nivå och inom säkra biologiska gränser. Lodda och taggmakrill (hästmakrill) betraktas dock som i huvudsak överfiskade. I de östra delarna av centrala Atlanten, dvs utanför Västafrika där svenska och andra nordiska yrkesfiskare också fiskar betraktas sardinbeståndet som underfiskat medan läget för sardinella är mer osäkert med flera överfiskade bestånd. 57 % av bestånden i de östra delarna av centrala Atlanten bedöms i rapporten vara inom säkra biologiska gränser.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!