Huvuddelen av världens fångade fisk används till mat

Vid en lösning av en del miljödebattörers och miljöorganisationers artiklar om fiske är det lätt att tro att huvuddelen av fisken i världen används till fiskmjöl och fiskolja samt foder. Fiskmjöl och fiskolja används i sin tur också främst till foder. Men det är i verkligheten bara en liten del av fisken som fångas och föds upp som används till fiskmjöl, fiskolja och foder.

Enligt FAO:s rapport State of World Fisheries and Aquaculture 2018 är det bara 12% av all fångad och odlad  fisk som används till andra ändamål än mat för människor. 88 % äts av människor. Andelen som används till föda har också ökat kraftigt under senare år. Huvuddelen av det som inte används som mat går till tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. Samtidigt är det så att cirka 30% av allt fiskmjöl och fiskolja tillverkas av avfall och biprodukter i fiskindustrin.


De vanligaste arterna som fiskas för konsumtionsändamål är olika torskfiskar com alaska pollock, torsk och blåvitling samt tonfisk av olika slag, häst- och taggmakrillar liksom makrill, sill, sardiner, sardinell, ansjovis och olika bläckfiskarter. Fiskmjöl och fiskolja görs främst av anchoveta men även av blåvitling, menhaden, skarpsill, tobis, sardiner och sardineller samt en del andra arter.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Huvuddelen av världens fångade fisk används till mat”

Kommentarer är stängda.