Sveriges största fiskeriföretag 2018

Sverige största fiskeriföretag finns på den lilla ön Rörö. Ingen är förvånad över att Astrid Fiske AB är det största fiskeriföretaget i Sverige när det gäller omsättning. Företaget bedriver dock huvuddelen av sitt fiske i sitt danska dotterbolag medan de främst driver fiskindustrier i Sverige. Företaget har också ett systerbolag, Astrid Pelagic AB som hade en omsättning på 6 miljoner kronor (2016). Astrid Pelagics omsättning är medräknad.

Vad få dock har koll på är att Sveriges näst största fiskeriföretag också finns på Rörö, Familjen Ryberg/Lorentssons Themis Fiskeri. Tre stora fiskeriföretag som borde finnas med finns inte på listan då de är organiserade som handelsbolag, partrederi eller enskild firma, familjen Ahlströms Torönland HB, Jonas Klingander och familjen Axelsson GG 158 Sunnanland. Det finns inga siffror tillgängliga för de företagen.

För B-C Pelagic är också AB Clipperton omsättning på 14 miljoner kronor medräknad vilket sannolikt innebär lite för hög omsättning.

Några företagsgrupper har också tagit med trots att de är uppdelade på två bolag där vart och ett av bolagen inte platsar, det gäller familjen Anderssons Odeskär AB och Andersson Bemanning AB samt familjen Perssons Renö Fisk AB och Persson Löjrom AB.

Guldhavens Pelagiska Ab, Renö Fisk AB och Perssons Löjrom AB har stor fiskindustriverksamhet.

Största fiskeriföretag efter omsättning 2017, företag, omsättning miljoner kronor, hemort, ägare

Astrid Fiske AB, 433, Rörö, Johansson (inklusive Astrid Pelagic AB)
Rylo AB (Themis Fiskeri), 100, Rörö, Ryberg
Fiskeri AB Ginneton, 60, Fiskebäck, Claesson
B-C Pelagic AB, 54, Donsö, Backman/Jansson
Ahlma Fiskeri AB, 43, Fiskebäck, Magnusson/Ahlström
Båt GG 330 Carmona AB, 42, Dyrön, Gustafsson
Västfjord Fiskeri AB, 34, Fotö, Gustavsson
Lövön AB, 31, Rönnäng, Arvidsson
Bryngeld Fiskeri AB, 25, Fiskebäck, Bryngeld
Ff Courage af Skillinge AB/Bröderberg AB, 24, Skillinge, Söderberg
Guldhaven Pelagiska AB, 23, Kalix, Karlsson/Bodlund/Salomonsson/Östman
Arkö Fiske AB, 19 (2016), Dyrön, Aronsson/Ivarsson
Nicklasson Fiskeri AB, 18 (2016), Öckerö, Nicklasson
Hagberg & Hansson Fiske AB, 17 (2016), Björkö, Hagberg/Hansson
Renö Fisk AB/Perssons Löjrom AB, 17, Piteå/Öjebyn, Persson
Fiskeri AB Ingun, 15, Fotö, Ivarsson
Kristine Fiskeri AB, 14 (2016), Donsö, Karlsson/Hansson/Bergman/Sköld
LL 628 Atlantic AB, 12, Grundsund, Olsson
Västerland AB, 12, Hönö, Sörensson
DE Fiske AB, 11, Öckerö, Andersson/Gripse
LL 207 Nautic AB, 11, Hunnebostrand, Hellman/Sivertsson
Valöskär AB, 11, (2016), Vrångö, Westerberg
Stella Nova Fiskeri AB, 10 (2016), Fotö, Bryngelsson
Sandefjord Fiske AB, 10 (2016), Fotö, Johansson
Zandic Management & Trading AB (2016), 10, Fiskebäck, Kjellberg
Vingaskär Fiskeri AB, 10 (2016), Styrsö, Johansson
Andersson Bemanning Fiskeri AB/Odeskär AB, 10 (2016), Donsö/Vrångö, Andersson

Omsättningen för Fiskeri AB Ginneton är beräknad så att det redovisningsår som är ett halvår (2017-06 till 2017-12) har lagt ihop med den tredjedel av bokföringsåret innan (2015-12 till 2017-06).

Omsättningen för Fiskeri AB Ginneton, Andersson Bemanning Fiskeri AB/Odeskär AB, Bryngeld Fiskeri AB och Stella Nova Fiskeri AB kan vara för låg på grund av att fisket i Danmark och i Bryngelds fall Finland bedrivs i systerbolag och inte i dotterbolag.

Astrid Fiske AB, Rylo AB (Themis Fiskeri), Fiskeri AB Ginneton, Andersson Bemanning Fiskeri AB/Odeskär AB, och Stella Nova Fiskeri AB bedriver huvudsakligen eller enbart sitt fiske i Danmark, Kristine Fiskeri AB och Nicklasson Fiskeri AB är verksamma i Tyskland, Bryngeld Fiskeri AB bedriver delvis sitt fiske i Finland och Zandic Management & Trading AB bedriver sitt fiske i Västsahara.

Alla företag på listan förutom Guldhaven Pelagiska AB (siklöjefiske) , Renö Fisk AB/Perssons Löjrom AB och Nicklasson Fiskeri AB (fiskfiske i Nordsjön) är engagerade i storskaligt pelagiskt fiske eller räkfiske. Vingaskär Fiskeri AB bedrev dock i huvudsak fiskfiske i Skagerak och Nordsjön. Räkfiskeföretagen är Arkö Fiske AB, Fiskeri AB Ingun, Hagberg & Hansson Fiske AB, LL 628 Atlantic AB, LL 207 Nautic AB, Västerland AB, Valöskär AB och Sandefjord Fiske AB. De bedriver i allmänhet också fiskfiske och/eller kräftfiske.

Källa till de ekonomiska uppgifterna är Allabolag.se.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!