Stella Nova ute efter ny båt?

På flera skeppsmäklarsajter ligger den nuvarande AS 464 Stella Nova ute till försäljning. Den är till salu utan fiskerättigheter, kilowatt etc. Det betyder troligen att innehavarna, familjen Bryngelsson (via Fiskeriselskabet Stella Nova ApS i Danmark) på Öckerö och Fotö, har köpt en ny båt eller har en ny båt på gång. Ännu finns dock ingen ny båt registrerad i Dansk Skibsregister.

Ö-varvet 28 februari - 18

Förutom Fiskeriselskabet Stella Nova ApS i Danmark äger familjen Bryngelssson också Stella Nova Fiskeri AB i Sverige som i sin tur äger 50% i GPG ApS i Danmark. GPG ApS äger kvotbåten AS 465 Susanne Himmelblå. Familjen öger direkt en majoritet i Fiskeriselskabet Stella Nova ApS i Danmark medan Stella Nova Fiskeri AB äger ett minoritetsintresse.

Vilken båt de köpt eller tänkt köpa har jag inte kunnat fastslå, men den tidigare E 532 Rockall som ägs av familjen Johansson på Rörö via danska Astrid Fiskeri A/S har varit till salu en tid. Rockall är en betydligt större båt än Stella Nova så det är väl sannolikt ett alternativ. De flesta båtar som finns till salu i Norge är kombinerade snörpvadsbåtar och trålare vilket sannolikt inte är så intressant medan Rockall är en ren pelagisk trålare. Båtarna som är till salu i Norge har i allmänhet också mycket starkare motorer än vad som behövs för det fiske Stella Nova bedriver. Starkare motor kan betyda att skepparna kan behöva ny behörigheter. Att importera båtar till Danmark kan idag också vara problematiskt på grund av hårda regler om buller och arbetsmiljö, så ett köp av en båt som redan finns i Danmark kan vara lättare.

Rockall är sannolikt ingen dålig gissning, men om det verkligen är Rockall de tänkt köpa vet jag inte. Det finns trots allt även en del andra rena pelagiska trålare till salu men de flesta av dem är dyrare eller mindre än Rockall. Men det dröjer väl inte länge innan det står klart vilken båt de tänker köpa eller har köpt.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!