Omfattande tjuvfiske i Norge

Norska forskare på forskningsinstitutet Nofima har upptäckt att det exporteras mycket mer fisk från Norge än vad som landas. Det fiske som undersökts är torskfisket. Tidigare undersökningar har gett vid handen att det konsumeras och exporteras 35 000 ton mer torsk till ett värde av 800 miljoner norska kronor än vad som landas. Nofima har dock kommit fram till lite lägre siffror. Deras rapport presenterades på fiskerimässan Nor-Fishing i Trondheim. I den norska affärstidningen Dagens Næringsliv uttalar sig forskaren Patrick Sørdahl:

– Det går tilsynelatende mer fisk ut av Norge enn det som kommer inn over kaikanten. Ting tyder på at det eksporteres og konsumeres mer fisk enn fiskerinæringen rapporterer, sier forsker Patrick Sørdahl i Nofima i Tromsø.

[…]

De siste årene har flere forskningsrapporter slått fast at det foregår ulovlig fiske etter torsk og andre fiskearter i Norge, der torsk verd opptil flere hundre millioner kroner selges svart.

Fiskekjøper Steinar Eliassen i Tromsø sammenlignet for fem år siden eksporttallene med fangststatistikken, og konkluderte med at det ble eksportert mer fisk enn det fiskerne sa at de fisket. Fiskeridirektoratet ville ikke bekrefte regnestykket, men nå får Eliassen og andre kritikere delvis støtte fra forskerne.

– Spørsmålet er ikke om det foregår ulovlig fiske, men hvor stort det er, sier Sørdahl, som selv er fra fiskeværet Berlevåg i Finnmark og har vokst opp med fiskebrukene som nærmeste nabo.

Enligt Steinar Eliassen som också uttalar sig i tidningen uppgår svartfisket i världen till 10-20% av allt fiske och han anser inte att Norge är bättre än andra länder. Eftersom Norge är en av världen största fiskenationer så betyder det att stora mängder fisk landas svart. För att få en uppfattning hur stort svartfisket är så kan det nämnas att 35 000 ton är dubbelt så mycket som hela den svenska torskkvoten.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!