Lögner i Fiskejournalen om havsfiske

Journalisten Anders Nicander (eller är det Mathias Larsson som skrivit artikeln, det står olika saker på olika ställen) har totat ihop en rejält lögnaktig artikel om havsfiske i tidningen. I artikeln påstås att Öresund är det enda område i Sverige där det kan bedrivas ett lönsamt havsfiske. Låt oss utgå från att det är Nicander.

Det är obegripligt lögnaktigt för Nicander vet ju att det inte är sant. Nicander kan inte påstå att de inte känner räkfisket i Skagerak eller kräft- och fiskfisket i Skagerak, Kattegatt och Nordsjön. Lönsamma och framgångsrika fisken. Det finns också ett lönsamt och framgångsrikt pelagiskt fiske ute till havs i såväl Östersjön som Kattegatt, Skagerak och Nordsjön. Nicander känner även till detta. Så det är uppenbart att det ljugs med flit. Att det fars med grov oärlighet i Fiskejournalen.

Det fiske som bedrivs i Öresund är dessutom inte ett havsfiske, det är ett kustnära fiske, ett småskaligt kustfiske. Anledningen till att detta fiske kan bedrivas framgångsrikt är att Öresund ännu inte fått någon större sälstam. Det är en tidsfråga innan det sker. Då är det adjö och hejdå för huvuddelen av det kustnära småskaliga fisket i Öresund med garn.

Sant är dock att det finns gott om torsk i Öresund. Enligt Nicander beror det på att bottentrålning varit förbjuden i Öresund sen 1930-talet. Detta är sannolikt en helt felaktig slutsats, men det är uppenbart att Nicander i detta fall inte ljuger utan det handlar om att de inte vet bättre. Det finns nämligen många områden i Sverige där trålning aldrig förekommit och i en del av de områdena såsom huvuddelen av Bohusläns fjordar har det funnits stora torskbestånd. Idag finns där i stort sett ingenting trots att trålning alltid varit förbjuden där. Så Nicander är helt fel ute.

Dessutom är Nicander oinformerad om det senaste. Att kvoten för torsk i västra Östersjön inklusive Öresund ska ökas kraftigt och att sport- och fritidsfiskare ska få ta 5 torskar per dag. Orkar han inte kan hålla sig uppdaterade om verkligheten kanske han inte ska skriva artiklar om ämnet. Med tanke på den kraftiga ökningen av kvoten är det danska tjuvfisket i Öresund knappast något som hotar beståndet av torsk. Det är naturligtvis oacceptabelt att det förekommer, men problemen ska inte överdrivas. Att det ska övervakas bättre är därför en bra nyhet.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!