Danska politiker på svenska fiskares sida

Svenska myndigheter och miljöorganisationer vill inskränka fisket i flera Natura-2000 områden i Halland. Svenska fiskare har sagt att de vill ha lite mindre områden där fiske inte är tillåtet så att det nästan går att fiska likadant som idag. Svenska fiskare är inte helt emot fiskefria områden eller trålfria områden, men vill att de anpassas till fisket på samma sätt som skett när det gäller Bratten och Kosterfjorden i Skagerak. De är dock mycket kritiska till de förslag som finns om nya fiskefria områden kring Stora Middelgrund, Röde Bank, Morups bank, Lilla Middelgrund och Fladen i Kattegatt

Danska fiskare vill inte ha några fiskefria områden alls. I alla fall inte i Kattegatt. De har nu fått stöd av den danska regeringen som inte vill ha några begränsningar av fisket:

Den danske regering og fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) siger nemlig nej til et svensk ønske om at begrænse fiskeriet. De svenske myndigheder og en flere grønne ngo’er mener på den anden side, at der skal være forbud for fiskeri i områderne Stora Middelgrund, Röde Bank, Morups bank, Lilla Middelgrund og Fladen.

Fredag 14. september mødtes embedsmænd fra begge sider af sundet for at diskutere, hvor linjen skal lægges.

”Den videnskabelige dokumentation skal være i orden, hvis man skal lukke ned for fiskeriet. Mig bekendt har vi endnu ikke set tilstrækkelige begrundelser fra svensk side, som retfærdiggør deres forslag,” siger fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) ifølge Altinget.dk

Svenska myndigheter skulle i förhandlingarna kunna gör en bra insats. Mot att Sverige tar bort förslagen om fler fiskefria områden kan Danmark införa tvingande regler om att rist i trålen måste användas i kräftfisket i Kattegatt. Det skulle innebär mer för fiskbestånden i Kattegatt än fler fiskefria områden.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!