ICES rekommenderar minskning av kvoterna för makrill och blåvitling

Internationella Havsforskningsinstitutets (ICES) råd för kvoterna (TAC) på makrill, blåvitling och taggmakrill (hästmakrill) i Nordatlanten har nyligen presenterats. För de mest fiskade arterna, makrill och blåvitling (kolmule), rekommenderar ICES en minskning av kvoten.

För makrill rekommenderar de en kvot (TAC) på 318 403 ton för 2019 vilket innebär en minskning med 42% från 2018 års 550 948 ton. År 2017 rekommenderade ICES en kvot på 857 185 ton. Sen många år tillbaka fiskas det dock mycket mer makrill än de rekommenderade kvoterna. Detta beror framförallt på att Island och Grönland fastslår egna kvoter utan hänsyn till kvotråden från ICES och utan för handlingar med andra länder. SÅ hart också Färöarna gjort under en lång rad år. Ryssland, Norge och EU brukar hålla sig till rekommendationerna från ICES.

För blåvitling är rekommendationen 1,14 miljoner ton jämfört med förra årets 1,39 miljoner ton. Även när det gäller blåvitling har det under flera år fångats mer än råden från ICES. I detta fall har dock alla länder inklusive EU och Norge överenskommit om högre kvoter (TAC) än vad som rekommenderats av ICES.

När det gäller taggmakrill är ICES rekommendation en ökning av kvoten (TAC) från 117 070 ton till 145 237 ton. När det gälelr taggmakrill så har beslutat TAC och fisket bara ibland överskridit rekommendationerna från ICES under senare år.

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!