Randi såld till Finland och Sette Mari till Norge

GG 504 Randi är en båt som en period ägts av Valöskär AB på Vrångö. Den har använts till räkfiske och fiskefiske. I augusti såldes båten till JAS Fiske AB i Finland. Ägare av företaget är Jörgen Petter Johannes Andersson, Aleksandr Bris och Sigmond Kartau. Den förstnämnde äger eller deläger också Pensar Trål AB samt kanske ytterligare ett antal företag med anknytning till yrkesfiske.

I Finland ska väl båten sannolikt användas till sill (strömmings)- och skarpsillsfiske. Båten ligger idag i Strandbyhall i Åbo skärgård, Finland.

GG 504 Randi på Ö-varvet

GG 504 Randi på Ö-varvet, mars 2018

GE 49 Sette Mari som under några år varit en av de största svenska sillfiskebåtarna some enbart bedrivit sillfiske i Bottenhavet har ägts av Rederi AB Engesberg i Gävle men såldes i oktober till Herøybas AS i Norge. Herøybas AS ägs av de tre stora pelagiska fiskeriföretagen Eros AS, Smaragd AS och Kings Bay AS. Eros AS ägs av familjen Per Magne Eggesbø medan Smaragd AS ägs av familjen Smådal och Kings Bay AS av familjen Sævik. Herøybas AS äger också en betydligt större kombinerad trålare och snörpvadsbåt, Herøy.

GE 49 Sette Mari

Dåligt underhållen GE 49 Sette Mari i Öckerö hamn vecka 35 i år. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild. Akter om ligger GG 410 Valöskär.

Om båten ska användas handlar det väl om kustnära sill- och skarpsillsfiske. Efter att ha varit på Ö-varvet en tid så ligger Sette Mari nu i Eydehavn invid Arendal i södra Norge.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!