Svenska fiskare nominerade till årets fiskare i Danmark

De två svenska yrkesfiskarna Christer Jansson och Lennart Jansson som äger företaget Christer & Lennart Fiskeri AB samt dess danska systerföretag Christer og Lennart Fiskeri A/S har nominerats till årets fiskare i Danmark.  Både Christer och Lennart Jansson är bosatta på Donsö men de fiskar med en danskflaggad båt, L 106 Monsun, med hemmahamn i Thyborøn på Jyllands västkust. Minoritetsdelägare i det danska företaget är Odd Jimmy Bajard och Martin Dahlqvist, båda två från Glommen i Halland.

Motiveringen för nomineringen av Christer och Lennart Jansson lyder som följer:

De besidder evnen til at ”lugte” brisling og tobis, lyder det i indstillingen af de to fiskere, Christer og Lennart Jansson, der har kastet deres kærlighed på den vestjyske fiskerihavn i Thyborøn.

Det var nemlig ikke skrevet i historiebogen, at det skulle være Thyborøn. For brødrene kommer fra Sverige, hvor familien i 1955 fik bygget den første udgave af ”Monsun”, et navn der siden har fuldt med de mange skibe, der har været undervejs.

I 2014 etablerede de sig på dansk grund, da de købte S 456 Anne-Mie i Skagen. I december 2016 blev fartøjet solgt videre til Litauen for at blive erstattet af S 105 Sebastian, der fik navnet L106 Monsun.

De to fiskere startede deres danske karrierer som ansatte på S 144 Themis, og da lejligheden bød sig købte de i 2018 den gamle udgave af S144 Themis. Forinden havde de i 2017 afhændet L 106 Monsun til Mauritanien.

Ifølge indstillingen er deres nye fartøj et yderst velfungerende fartøj, der er udrustet med alt tænkeligt udstyr til at drive et godt fiskeri.

De de to brødre i 2014 købte S 456 var det uden kvoter. Siden er der købt kvoter, men en del af forretningen sker stadig ved at leje fisk til industrifiskeriet.

I dag er Thyborøn hjørnestenen i deres virksomhed. For de lander industrifisken til fiskemelsfabrikken TripleNine i deres ny hjemby, og de bruger også de lokale håndværkere, trawlbindere, revisor og fiskeriforening til at løse de mange opgaver, der følger med det at drive et rederi.

Det er de to brødre Christer og Lennart Jansson, der ejer rederiet, men de er også i gang med generationsskiftet, da de har to andre fiskere med part i båden.

Den nuvarande L 106 Monsun var tidigare S 144 Themis, också då med svenska ägare, familjen Ryberg på Rörö. Båten är på 735 bruttoton och har en längd på cirka 44 meter. Fisket som bröderna Jansson bedriver är framförallt industrifiske på tobis och brisling (skarpsill) för fiskmjölsindustrin i Thyborøn. De fiskar betydligt mer än vad de har egna fiskerättigheter för så fisket bedrivs i stor utsträckning på inhyrda fiskerättigheter.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!