Årets fiskare i Danmark – Jens Frich

Inte helt förvånande blev det Jens Frich från Hvide Sande som utsågs till årets fiskare i Danmark. Han är delägare eller ensam ägare av ett stort antal fiskebåtar. Han är också medlem i Fiskernes Fremtid i Hvide Sande. Motiveringen för hans nominering var:

Målsætningen om at få unge fiskere ind i fiskeriet er lykkes for fiskeskipper Jens Frich, der foruden at være fisker også er aktiv på fiskeriområdet som næstformand i Sydvestjysk Fiskeriforening og med plads i bestyrelsen i Danmarks Fiskeriforening. Han har i de senere år fået fire yngre skippere med som medejere af de fartøjer, der fiskes med.

– Jeg synes, der er flere, der skulle gøre det samme. Og prøve at holde liv i deres havn i stedet for at få det solgt og få havnen afviklet, siger Jens Frich

Derfor ligger det ham også meget på sinde at få knyttet yngre fiskere til et fartøj. Og selvom investeringen kan være stor, så er de ordninger, der er til rådighed for yngre fiskere, blevet brugt. Det er både det lokale generationsskifteselskab, Fiskernes Fremtid, og de konstellationer, der byder sig med lån af fisk og andre former for tilskud, der er blevet brugt.

– Vi har forholdt os til de muligheder, der har været og udnyttet dem, siger Jens Frich om den vej, han har valgt for at hjælpe unge ind i fiskeriet.

– Min målsætning er at få de unge ind i det, og det er den måde, de kan tjene noget, så de kan overtage det. Du kan jo ikke bare finde én, og sige: Nu kender jeg én der vil gerne fiske, nu skal han købe mit skib til 20 mio. Det kan du jo ikke, konstaterer Jens Frich, der også lægger vægt på, at der skal betales af på gælden og spares op i de gode år, så forretningen kan fortsætte.

For Jens Frich er den lokale tilknytning til området også vigtig. For det er ikke kun de arbejdspladser, der skabes ombord på fartøjet, der er lokale. Også lokale håndværkere får glæde på bundlinien af fiskeriet.

– Folk tænker slet ikke over, hvad et skib generer til et lokale samfund. Der er alt for få, der vil fiske og blive i det. Og nu ved jeg jo, hvad vi ligger i omsætning lokalt, siger Jens Frich.

I 2010 byggede Jens Frich et nyt fartøj, RI 236 Lisbeth Frich. Siden er flåden blevet udvidet med ældre fartøjer, der har fortsat fiskeriet. Og det har været vejen ind for unge mennesker.

– De har lavet noget godt fiskeri, siger Jens Frich, og det er den egenskab, der har gjort, at Jens Frich er indstillet som kandidat som ”Årets Fisker 2018”.

Jens Frich är delägare i ett stort antal fiskebåtar som alla bedriver demersalt fiske efter konsumtionsfisk i Nordsjön och Skagerak.

Fiskebåtar som Jens Frich äger eller deläger, hans andel, övriga ägare

RI 284 Buller, 100%, – (jolle)
RI 97 Laura, 100%, – (jolle)
RI 392 Krista, 80%, Jesper Juul Larsen 20% (jolle)
RI 236 Lisbeth Frich, 75,7%, Jacob Møller Jensen 14,3% och Lasse Hulgaard Larsen 10%
RI 436 Vilja, 60%, Lasse Hulgaard Larsen 25% och Jacob Møller Jensen 15%
RI 428 Nordkysten, 51%, Christoffer Iversen 33% och Peder Muff Nielsen 16%
RI 275 Karinette, 5%, Christoffer Iversen 95%
RI 372 Anni Nielsen, 2,5%, Jacob Møller Jensen 95% och Lasse Hulgaard Larsen 2,5%

Fiskerättigheter finns utspridda på fler båtar, men mest finns på RI 236 Lisbeth Frich. Även RI 275 Karinette och RI 372 Anni Nielsen har fiskerättigheter medan RI 428 Nordkysten och RI 436 Vilja inte verkar ha några. Jens Frich är en av de största innehavarna av fiskerättigheter för konsumtionsfisk i Danmark (FKA).

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!