Skipsteknisk – ledande konstruktör av fabrikstrålare

Skipsteknisk AS i Ålesund, Norge, är ett av de stora företagen när det gäller konstruktion och design av större fiskebåtar. Företaget har 52 anställda och ägs av Hans Ove Holmøy (27,76%), Kjell Jarle Holmøy (16,96%), Bjørn Oscar Kløvning (27,76%), Robert Teige (15%) och Karsten Teige (12,52%). Företaget grundades 1976 av Karsten Teige. Hans Ove Holmøy ersatte Karsten Teige som VD 1996. Han är också chef för avdelningen som utvecklar forskningsfartyg. Bjørn-Oscar Kløvning är chef för avdelningen som konstruerar offshorefartyg.

Förutom fiskebåtar så utvecklar och designar företaget fartyg för offshore-industrin, undersöknings- forskningsfartyg för en mängd ändamål, fisktransportfartyg för fiskodlingsindustrin samt för underhåll av vindkraftparker till havs. Ett dotterbolag, Skan-El AS, designar och planerar elinstallationer.

När det gäller fiskebåtar är företaget specialiserat på båtar för hav där is är vanligt förekommande. Både pelagiska trålare och snörpvadsbåtar, stora demersala trålare samt backebåtar (långrevsbåtar) designas och konstrueras av Skipsteknisk. Företaget är ledande när det gäller stora demersala fabrikstrålare och moderna backebåtar.

Pelagisk trålare, modell ST-126

Pelagisk trålare, modell ST-126

Kombinerad snörpvadsbåt och pelagisk trålare ST-135

Kombinerad snörpvadsbåt och pelagisk trålare ST-135

Just nu är 15 fiskebåtar med Skipsteknisk design och konstruktion beställda vid eller nyligen levererade från olika varv som bl.a. Vaagland Baatbyggeri AS, Dakota Creek Industries i USA eller Tersan Shipyard i Turkiet. Beställare är olika fiskeriföretag i Norge som Seir AS såväl som Royal Greenland, Zephyr Fishing Company Ltd på Shetland, Fisherman’s Finest i USA som ryska fiskeriföretag som Nord-Piligrim, Vostokrybprom LLC, Okeanrybflot och JSC Arcticservice/ North West Fishing Consortium.

Det handlar huvudsakligen om fabrikstrålare och frystrålare för demersalt fiske eller blandat fiske, men även en större krabbfiskebåt md fabrik ombord, två stycken backebåtar med så kallad ”moonpool” inuti båten vilket innebär att backorna matas ut genom ett hål i botten på båten vilket gör fisket säkrare och miljövänligare. Dessutom byggs en kombinerad backe- och snurrevadsbåt och en pelagisk trålare.

Fabrikstrålare ST-119

Fabrikstrålare ST-119

Backebåt ST-157

Backebåt ST-157

Förutom de beställd fiskebåtarna är två fiskeriforskningsfartyg som konstruerats av Skipsteknisk under byggnad. Ett av dem är Svea som byggs för SLU vid Astilleros Armon i Vigo, Spanien. Sveas skrov sjösattes i mitten av juli i år och fartyget beräknas bli levererat i maj 2019.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!