Karstensens – störst på pelagiska fiskebåtar

Det ledande företaget när det gäller design och konstruktion av större pelagiska fiskebåtar är Karstensens Skibsværft A/S i Skagen. Företaget driver också ett eget varv så det totala antalet anställda liksom omsättning är betydligt större än hos konkurrenter som Skipsteknisk AS och Salt Ship Design.

Karstensens Skibsværft har cirka 350 anställda. Huvudägare är Knud Degn Karstensen men också Jens Koefoed Stadum, Tage Rishøj och Birgit Stenbak Hansen har inflytande i företaget. Företaget äger också 100% i Nuuk Værft A/S på Grönland liksom i elinstallationsföretaget KS Elektro A/S. Danish Yachts A/S är ytterligare ett dotterbolag och det finns ett nystartat dotterbolag för skrovbyggen i Polen.

Företaget är ett utpräglat fiskebåtsvarv som förutom design, konstruktion och byggnation också ägnar sig åt reparations- och underhållsverksamhet. Huvudsakligen byggs större pelagiska fiskebåtar.

Idag finns 13 båtar som beställts eller är under byggnad vid varvet. Det är 3 pelagiska trålare till svenskägda företag, två kombinerade pelagiska trålare och snörpvadsbåtar till Samherji på Island, en till beställare på Irland, en till Skottland, en till Shetland, en till dansk beställare (Lingbank Fiskeri) och 4 till norska beställare.

De tre som ska levereras till svenska beställare är Kristin (Kristine Fiskeri på Donsö) som ska ha tysk flagg samt GG 204 Tor-ön och GG 207 Torland till Torönland-koncernen. Beräknade leveransdatum är juli 2019 för Kristin och oktober 2019 för Torland och Tor-ön.

LK 297 Serene, pelagisk trålare

LK 297 Serene, pelagisk trålare

HG 264 Ruth, pelagisk trålare och snörpvadsbåt

HG 264 Ruth, pelagisk trålare och snörpvadsbåt

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!